Γιατί πρέπει να αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα;

Τι σημαίνει Βιολογικό;

Τα γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται και επεξεργάζονται φυσικά ονομάζονται βιολογικά τρόφιμα. Οι βιολογικές καλλιέργειες, γενικά, καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών, συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων με βάση το πετρέλαιο, γονιδίων βιομηχανικής ή λιπασμάτων με βάση τη λυματολάσπη. Ακόμη και όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή αυγά, τα ζώα θα έχουν πρόσβαση σε βιολογικές ζωοτροφές. Τα αντιβιοτικά, τα υποπροϊόντα και οι αυξητικές ορμόνες δεν ενθαρρύνονται αυστηρά.

Γιατί να επιλέξετε βιολογικά;

Ένας λαβύρινθος τροφίμων με την ένδειξη βιολογικά θα ισχυριστεί ότι είναι ευεργετικό, αλλά είναι πραγματικά έτσι; Η δημοτικότητα των βιολογικών τροφίμων υπερτερεί των πλεονεκτημάτων; Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ουσιαστικά καλό για τη σωματική και ψυχική σας υγεία, είστε στο σωστό δρόμο. Τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας συχνά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά με τη μορφή αντιοξειδωτικών και προλαμβάνουν ή μειώνουν τις αλλεργίες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικής καλλιέργειας. Είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς χημικές ουσίες, περιέχει περισσότερη γεύση και βιώσιμη διατροφή, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για προσωπική και πλανητική ευημερία.

Γιατί είναι σημαντικό?

Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν λιγότερα χημικά και φυτοφάρμακα, αλλά η κατανάλωση τροφίμων βιολογικής καλλιέργειας είναι ένας από τους τρόπους αποφυγής των χημικά μεθυσμένων τροφίμων στην τρέχουσα αγορά. Πάνω από 600 ενεργές χημικές ουσίες έχουν καταγραφεί με έντονη έκθεση σε φυτοφάρμακα που μπορούν να συμβάλουν σε σοβαρές παθήσεις, βλάβες, δυσλειτουργίες και νευρολογικά προβλήματα. Το βιολογικό κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν συνθετικές ορμόνες που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Εναλλακτικά, λόγω των μηδενικών επιπέδων φυτοφαρμάκων, οι τεχνικές γονιμοποίησης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τοξικά βαρέα μέταλλα που συνήθως συσσωρεύονται στα νεφρά και το ήπαρ.

Πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων

  • Τα βιολογικά προϊόντα όπως το κρέας και το γάλα περιέχουν 50% ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ένα είδος ακόρεστου υγιούς λίπους που δεν αυξάνει τις συνολικές θερμίδες.

  • Οι βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια καλλιεργειών αποδίδουν τρόφιμα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και ένζυμα.

  • Τα βιολογικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε ένα καλά ισορροπημένο έδαφος αυτόματα έχουν καλύτερη γεύση από τις συμβατικές καλλιέργειες.

  • Δεν χορηγούνται συνθετικές ορμόνες ή αντιβιοτικά στα ζώα, καθιστώντας τα βιολογικά τρόφιμα εγγενώς πιο ασφαλή για κατανάλωση.

  • Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και δεν ενέχουν κίνδυνο επιβλαβών φυτοφαρμάκων ή άλλων δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών.

  • Περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αμέσως μόλις συγκομιστούν και πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα

  • Ο χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης του νερού ή του εδάφους έχει θετική επίδραση στην ανθρώπινη ευημερία καθώς και στο περιβάλλον.

  • Τα βιολογικά τρόφιμα δεν μπορούν να αλλοιωθούν από το σημείο του DNA τους για να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα ή να παράγουν εντομοκτόνα. Είναι απαλλαγμένο από (ΓΤΟ) γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή με άλλα λόγια γενετικά τροποποιημένο

  • Η βιολογική γεωργία παίζει θετικό ρόλο στο περιβάλλον καθώς μειώνει τη ρύπανση και τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνει τη γονιμότητα του εδάφους, εξοικονομεί νερό και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια

Είναι δύσκολο να παραβλέψουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις τοξικές εκθέσεις των συμβατικών τροφίμων. Ο απόηχος παραγόντων όπως οι γενετικές ανωμαλίες, η παχυσαρκία, οι μαθησιακές δυσκολίες και η ρύπανση του νερού διεγείρουν μια πολύτιμη αλλαγή για την παράδοση βιολογικών ετικετών στην αγορά. Η ανάπτυξη σε αυτόν τον δυναμικό τομέα μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη σταθεροποίηση της υγείας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *