Γιατί σοκολάτα το Πάσχα; Γιατί όχι! Η ιστορία των δημοφιλών πασχαλινών αυγών

Τα αυγά είναι σύμβολο της ζωής, της γονιμότητας και της αναγέννησης από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να τα τρώνε. Κάποιοι πίστευαν ότι ο χρυσός κρόκος ενός αυγού συμβόλιζε τον ήλιο που ήταν απαραίτητος για τη ζωή και αργότερα, καθώς στράφηκαν στη γεωργία, για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες. Στους μύθους δημιουργίας από την Κίνα και την ινδική υποήπειρο υπάρχει το κοινό θέμα, η ιδέα ότι ο κόσμος γεννήθηκε από ένα «Κοσμικό» αυγό. Υπάρχουν επίσης σκανδιναβικοί μύθοι δημιουργίας που τους παρουσιάζουν.

Το δόσιμο των αυγών την άνοιξη ξεκίνησε από τους παγανιστικούς χρόνους, καθώς συνδέονταν στις λαϊκές δοξασίες ως ενσαρκώνοντας τον ήλιο (τον κρόκο), οπότε όταν ο ήλιος άρχιζε να λάμπει ξανά μετά από έναν μακρύ, κρύο χειμώνα, οι άνθρωποι γιόρταζαν την επιστροφή του ήλιου.

Οι Χριστιανοί υιοθέτησαν την ειδωλολατρική πρακτική να δίνουν αυγά το Πάσχα καθώς γι’ αυτούς το αυγό συμβόλιζε την ανάσταση του Χριστού, όπως και πριν από τον Χριστό τα αυγά σήμαιναν την επιστροφή του ήλιου που θα εξασφάλιζε τη γονιμότητα των καλλιεργειών στα βόρεια κλίματα.

Τα αυγά μπορεί να ήταν βαμμένα κόκκινα ή άλλα χρώματα – χρησιμοποιήθηκε κάρβουνο καθώς και λαμπερές βαφές από φυτά. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εξακολουθούν να βάφουν τα αυγά κόκκινα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και το Πάσχα είναι η πιο σημαντική μέρα στο ημερολόγιό τους – έχοντας μεγαλύτερη σημασία από τα Χριστούγεννα.

Σε ορισμένες σλαβικές χώρες τα αυγά βάφονταν στο χέρι αντί να βάφονταν και όσο περνούσε ο καιρός έγιναν πιο πλούσια διακοσμημένα. Ο Φαμπερζέ ανέβασε τα διακοσμημένα αυγά σε ένα πιο υψηλό επίπεδο με αυτά που δημιούργησε για τη ρωσική βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1899 μέχρι το 1917 και την ανατροπή του τσάρου. Αυτά ήταν κοσμήματα επικαλυμμένα και κατασκευασμένα με πολύτιμα μέταλλα, που πωλήθηκαν σήμερα για τεράστια ποσά και εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα στα μουσεία όπου στεγάζονται.

Το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό είναι ένα σχετικά νέο στην ιστορία της αυγοτροφίας την άνοιξη, καθώς φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα από Γάλλους και Γερμανούς ζαχαροπλάστες. Μερικά από αυτά τα πρώτα ήταν συμπαγή καθώς η διαδικασία για το χύτευση της σοκολάτας δεν είχε αναπτυχθεί. Τα πρώτα καλουπωμένα ήταν δύσκολο να γίνουν καθώς η πάστα σοκολάτας έπρεπε να απλωθεί σε ατομικά καλούπια με το χέρι.

Ήταν οι Ολλανδοί που εφηύραν για πρώτη φορά μια πρέσα για να διαχωρίσουν το βούτυρο κακάο από τους κόκκους κακάο το 1828, και αυτό επέτρεψε στους κατασκευαστές να κάνουν περισσότερη σοκολάτα καθώς και πασχαλινά αυγά. Τα πρώτα ήταν φτιαγμένα από μαύρη σοκολάτα, καθώς η σοκολάτα γάλακτος εμφανίστηκε στην αγορά μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τώρα, φυσικά, τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά είναι μεγάλη υπόθεση για τους σοκολατοποιούς στη Δύση, καθώς σε κάθε παιδί δίνεται ένα το Πάσχα. Ο συμβολισμός μπορεί να έχει ξεχαστεί, αλλά η παράδοση να δίνουμε αυγά την άνοιξη είναι αυτή που διατηρήθηκε στους αιώνες. Ο τύπος του αυγού έχει αλλάξει, αλλά όχι το δώρο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *