Εστιατόρια και τροφικές αλλεργίες – Ένα πρόβλημα;

Είμαι αλλεργικός μεταξύ άλλων στα γαλακτοκομικά προϊόντα εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν λοιπόν επισκέπτομαι εστιατόρια, ζητάω πάντα ευγενικά «όχι τυρί, ούτε κρέμα γάλακτος». Το επόμενο πράγμα που ξέρετε, παίρνω ένα entrée με μια σάλτσα κρέμας πάνω του. Οι περισσότεροι διακομιστές τροφίμων δεν γνωρίζουν καν ότι αυτό περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα!

Δεδομένου ότι τα μενού δεν είναι ποτέ ξεκάθαρα σχετικά με το τι ακριβώς είναι τα αλλεργιογόνα συστατικά στα ορεκτικά, θα ρωτήσω τον διακομιστή φαγητού εάν ένα συγκεκριμένο πιάτο περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, αν δεν είμαι σίγουρος. Μερικές φορές θα ρωτήσω αν περιέχει κάτι άλλο στο οποίο είμαι αλλεργικός. Αυτομάτως σε κοιτάζουν σαν να είσαι ο πιο επιλεκτικός άνθρωπος στον πλανήτη! Τότε πρέπει να εξηγήσω ότι είμαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε άλλα συγκεκριμένα συστατικά. Θα ρίξουν μια ανήσυχη ματιά και θα μου πουν ότι θα μιλήσουν με τον σεφ για να μάθουν τι υπάρχει στο entrée που ρωτάω.

Συνήθως επιστρέφουν στο τραπέζι και εξηγούν ότι ο σεφ δεν ξέρει τι περιέχει μερικές από τις σάλτσες ή τα συστατικά επειδή τους αποστέλλονται προσυσκευασμένες ή εμφιαλωμένες. Έτσι, μερικές φορές ρισκάρω και παραγγέλνω ένα εισιτήριο νομίζοντας ότι είναι εντάξει. Ακόμα και η σάλτσα ταρτιέρα για ψάρι μερικές φορές γίνεται με κρέμα γάλακτος, παρόλο που μου αρέσει να γίνεται με μαγιονέζα και έπρεπε να σταματήσω να την τρώω αφού τη δοκιμάσω.

Μια φορά παρήγγειλα δείπνο στο οποίο ήμουν αλλεργικός εν αγνοία μου και αμέσως άρχισα να έχω μια αντίδραση και τους έβαλα να το πάρουν, μετά έφαγα το ψωμί που ήρθε με το γεύμα. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος όταν έβγαλαν την παραγγελία μου από τον λογαριασμό, αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εξαρχής εάν είχαν μεγαλύτερη γνώση των συστατικών.

Εκτιμώ πραγματικά το γεγονός ότι είναι πλέον υποχρεωτικό να αναγράφονται τα αλλεργιογόνα συστατικά στα περισσότερα όλων των ειδών τα προϊόντα στα παντοπωλεία! Ειδικά όταν η ετικέτα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το προϊόν περιέχει γάλα, αντί να χρειάζεται να διαβάσετε τη μακρά λίστα των συστατικών που συχνά αναφέρουν το γάλα ως “ορός γάλακτος” ή “καζεΐνη”. Όταν είστε αλλεργικοί ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πάντα συνετό να μαθαίνετε τους διαφορετικούς όρους για τα γαλακτοκομικά, επειδή δεν αναγράφονται ξεκάθαρα όλα τα προϊόντα στις ετικέτες των τροφίμων. Ορισμένα προϊόντα γράφουν “χωρίς γαλακτοκομικά” στην μπροστινή ετικέτα, αλλά η ετικέτα των συστατικών αναφέρει καζεΐνη, επομένως οι ετικέτες πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά.

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των ετικετών τροφίμων με πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, μια σκέψη μου έρχεται στο μυαλό (εντάξει…το σκέφτομαι πολύ καιρό!) Γιατί τα εστιατόρια δεν υποχρεούνται να αναγράφουν τα συστατικά αλλεργιογόνων τα μενού δίπλα στην περιγραφή εισόδου; Μήπως εμείς οι αλλεργικοί ζητάμε πάρα πολλά;

Υποθέτω ότι αν δεν είχα τροφικές αλλεργίες, δεν θα με ενδιέφερε πραγματικά αν είχαν ή όχι τα εστιατόρια. Αλλά αν ένα άτομο βιώσει ποτέ αυτό που αισθάνεται σαν να έχει μια στιγμιαία τροφική αλλεργική αντίδραση ή κάποιες από τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν, θα ήθελε πραγματικά αυτές τις πληροφορίες σε όλα τα μενού των εστιατορίων.

Πόσο ωραίο θα ήταν να μην χρειάζεται να ενοχλήσω τον διακομιστή του φαγητού και να έχω ένα δείπνο όπου δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ αν θα λιποθυμήσω ή όχι, θα έχω δυσκολία στην αναπνοή ή χειρότερα!

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ολοένα και πιο συχνές καθημερινά. Είμαι υπέρ της λήψης αυτών των πολύτιμων πληροφοριών σε όλα τα μενού των εστιατορίων! Πότε θα συμβεί αυτό? Σύντομα ελπίζω.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *