Η αγορά σοκολάτας της Κίνας κυριαρχείται από ξένες μάρκες

Ξένες μάρκες σοκολάτας όπως η Dove, η Cadbury και η Hershey’s έχουν πλέον καταλάβει περίπου το 70% της κινεζικής αγοράς σοκολάτας. Καθώς ο Barry Callebaut, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σοκολάτας στον κόσμο με το 25% της παγκόσμιας αγοράς, άνοιξε πρόσφατα το πρώτο του εργοστάσιο σοκολάτας στην Κίνα στην πόλη Suzhou, οι 20 κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο έχουν πλέον εισέλθει στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, ενόψει του παγκόσμιου ανταγωνισμού, οι τοπικές εταιρείες σοκολάτας της Κίνας έχουν καταπιεστεί περαιτέρω στην αλυσίδα αξίας.

Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σοκολάτας

Καθώς ο Barry Callebaut με έσοδα 4 δισεκατομμυρίων CHF ετησίως εγκαθιστά την πρώτη του γραμμή παραγωγής στο Suzhou, εμφανίζεται επίσης μια πλήρης πολυεθνική αλυσίδα βιομηχανίας σοκολάτας. Οι γνώστες του κλάδου πρότειναν ότι αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για τις τοπικές κινεζικές εταιρείες σοκολάτας σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνισμό. Ανέφερε επίσης ότι η παρακολούθηση του διεθνούς ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, διαφορετικά η αλυσίδα της κινεζικής βιομηχανίας θα γίνει ακόμη πιο ευάλωτη.

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά σοκολάτας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με ανάπτυξη μόνο 2-3% ετησίως. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο, κατά μέσο όρο 11 κιλά. Από την άλλη πλευρά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας της Κίνας είναι μόνο 0,1 κιλά και η εγχώρια αγορά σοκολάτας αυξάνεται με εκπληκτικό 10-15% ετησίως, με εκτιμώμενο δυναμικό αγοράς 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Έτσι, η Κίνα έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σοκολάτας στον κόσμο μόνο πίσω από τις ΗΠΑ. Οι 20 κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο έχουν εισέλθει όλες στην Κίνα και υπάρχουν περισσότερες από 70 εισαγόμενες ή JV μάρκες σοκολάτας στη σημερινή κινεζική αγορά.

Ο Barry Callebaut κατέστησε σαφές ότι έρχονται να μοιραστούν και να συμμετάσχουν στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Σχεδιάζει να χτίσει το εργοστάσιο της Suzhou στο μεγαλύτερο μεταξύ των 38 εργοστασίων της παγκοσμίως και να επιτύχει 6 φορές αύξηση πωλήσεων τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω της υψηλής δυναμικότητας του εργοστασίου της Suzhou. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως την ικανότητα αυτού του εργοστασίου για να αυξήσουμε γρήγορα την παραγωγή από 25.000 τόνους σε 75.000 τόνους, καθιστώντας το το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο», δήλωσε ο CEO της Barry Callebaut, Patrick De Maeseneire.

Πολυεθνικές φιλοδοξίες

Είναι κατανοητό ότι το νέο εργοστάσιο του Barry Callebaut στο Suzhou θα γίνει η έδρα της εταιρείας στην Ασία-Ειρηνικό, καθώς και ένα κέντρο δικτύου πωλήσεων για την εξυπηρέτηση της Κίνας και πολυεθνικών κατασκευαστών τροφίμων και εξειδικευμένων πελατών. Μεγάλες μάρκες, όπως η Cadbury, η Hershey’s και η Nestle, έχουν όλα επί του παρόντος μεγάλες ποσότητες εργοστασιακών συμβάσεων εξωτερικής ανάθεσης με τον Barry Callebaut, του οποίου η παραγωγή OEM σε ποτό κακάο και προϊόντα σοκολάτας ανέρχεται στο 15-20% της ετήσιας παραγωγής των τριών μεγάλων εμπορικών σημάτων. Έτσι, ο Ελβετός Barry Callebaut είναι πράγματι ο Μεγάλος Αδελφός της παγκόσμιας βιομηχανίας σοκολάτας.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και πριν από την άφιξη του Barry Callebaut, οι τοπικές εταιρείες σοκολάτας της Κίνας είχαν ήδη χάσει μερίδια αγοράς από πολυεθνικούς ανταγωνιστές. Η αμερικανική Hershey’s έχει αποφασιστεί να οργώσει την κινεζική αγορά, σχεδιάζοντας να επιτύχει μερίδιο 23% της τοπικής αγοράς έως το 2010 και τη δεύτερη θέση στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες παραγωγοί σοκολάτας επιταχύνουν επίσης την είσοδό τους στην κινεζική αγορά.

Τοπικές εταιρείες που δεν είναι στην τοπική αγορά

Αν και η ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά σοκολάτας είναι καλά νέα για τις τοπικές εταιρείες σοκολάτας, οι Κινέζοι καταναλωτές σήμερα αναφέρονται συχνά σε ξένες μάρκες όπως οι Dove, Cadbury, Hershey’s και Ferrero, αλλά σπάνια αναφέρουν τοπικές μάρκες.

Ως ξένο προϊόν, η Κίνα έχει μόνο μια ιστορία παραγωγής σοκολάτας λιγότερο από 50 χρόνια, επομένως υπάρχει αναπόφευκτο κενό πίσω από τις ξένες μάρκες όσον αφορά τις τεχνικές και τις τεχνολογίες παραγωγής. Λόγω του ακατάλληλου εξοπλισμού επεξεργασίας και των ελλιπών εγκαταστάσεων παραγωγής, η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων είναι δύσκολη για πολλές τοπικές εταιρείες σοκολάτας. Επιπλέον, οι περισσότερες κινεζικές εταιρείες σοκολάτας είναι αδύναμες στην Ε&Α προϊόντων, με αποτέλεσμα αργές αλλαγές και ενημερώσεις προϊόντων. Επί του παρόντος, οι περισσότερες τοπικές εταιρείες σοκολάτας έχουν κολλήσει σε μια ενοχλητική κατάσταση χαμηλής ποιότητας προϊόντων.

Τα παραπάνω ζητήματα του κλάδου έχουν κοστίσει τις ευκαιρίες των τοπικών εταιρειών να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την κινεζική αγορά σοκολάτας. Οι πολυεθνικές μάρκες σοκολάτας έρχονται μία προς μία στην κινεζική αγορά από τη δεκαετία του 1990 και τώρα κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά. Με τη σημαντική οικονομική τους δύναμη, οι πολυεθνικές μπορούν να παίξουν τα τεχνολογικά και πολιτιστικά χαρτιά τους, καθώς και να προωθήσουν την κορυφαία ποιότητα και τις μοναδικές γεύσεις τους, για να κατακτήσουν γρήγορα την κινεζική αγορά.

Καθώς ο Barry Callebaut εισήλθε τελικά στην κινεζική αγορά, το εργοστάσιό του στη Suzhou θα κάνει την παραγωγή σοκολάτας ακόμη φθηνότερη για τις πολυεθνικές μάρκες. Για τις τοπικές κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στην αγορά χαμηλού κόστους, ενδέχεται να μην είναι πλέον σταθερές σε αυτό το τμήμα της αγοράς.

Συνεχίστε με την παγκοσμιοποίηση

Οι στατιστικές έδειξαν ότι υπάρχουν περίπου 63 μεγάλες τοπικές εταιρείες σοκολάτας στην Κίνα, με ετήσια παραγωγή 150.000 τόνων. Στατιστικά στοιχεία από βιομηχανικές ενώσεις αποκάλυψαν επίσης ότι η Κίνα έχει επί του παρόντος περίπου 250 εταιρείες σοκολάτας συνολικά.

Οι γνώστες του κλάδου επεσήμαναν ότι η κινεζική βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά διεθνώς. Οι τεράστιες δυνατότητες της αγοράς σοκολάτας της Κίνας δεν είναι μόνο για ξένες μάρκες, αλλά τίθενται και μπροστά στους τοπικούς παραγωγούς σοκολάτας. Η τοπική βιομηχανία σοκολάτας βρίσκεται τώρα σε μια δομική αλλαγή και ένα στάδιο επιβίωσης από τα καλύτερα, και αναμφίβολα η είσοδος ξένων εμπορικών σημάτων θα παρουσιάσει προκλήσεις στην τοπική βιομηχανία. Αλλά εάν οι τοπικές εταιρείες σοκολάτας μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε όχι μόνο να αυξήσει τη ζήτηση σοκολάτας από τους Κινέζους καταναλωτές, αλλά και να προωθήσει την ανάπτυξη της αγοράς σοκολάτας της Κίνας.

Οι τοπικές κινεζικές εταιρείες σοκολάτας πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων τους, να επιλέγουν πιο εκλεκτές πρώτες ύλες, να αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής, να υιοθετούν διεθνείς τεχνολογίες, να βελτιώνουν την καινοτομία των προϊόντων και τη διαχείριση επωνυμίας. Μόνο τότε μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές εταιρείες σε ίσους όρους ανταγωνισμού και να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτήν την αγορά σοκολάτας που κυριαρχείται από το εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές επιχειρήσεις, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.chinabizintel.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *