Η αλήθεια για τις χρωστικές τροφίμων Στοιχεία για τη ΔΕΠΥ

Παρόλο που ο FDA επιμένει ότι οι βαφές τροφίμων είναι ασφαλείς, οι μελέτες λένε το αντίθετο. Οι τεχνητές βαφές τροφίμων συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, όπως ανησυχία και υπερκινητικότητα, και εάν οι χρωστικές τροφίμων αφαιρούνταν από τη διατροφή, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν θα χρειαζόταν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ όπως το Concerta ή το Ritalin.

Τα πρόσθετα ADHD χρωστικών τροφίμων που προκαλούν αντιδράσεις είναι η Carmoisine, η Tartrazine, η Ponceau, η Sunset Yellow, η Carmoisine, η Quinoline Yellow και η Allura Red. Για παράδειγμα, το Sunset Yellow (γνωστό και ως Orange Yellow S, FD&C Yellow) είναι γνωστό για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά προϊόντα όπως οποιαδήποτε μαρμελάδα ή ζελέ πορτοκάλι, βερίκοκο ή εσπεριδοειδή, αμυγδαλόπαστα, μείγμα ζεστής σοκολάτας, συσκευασμένα μείγματα σούπας, τριμμένη φρυγανιά, σάλτσες τυριού και αναψυκτικά και πολλά άλλα προϊόντα που είναι κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα.

Το Κέντρο για την Επιστήμη στο Δημόσιο Συμφέρον θα ήθελε ο FDA να απαγορεύσει οκτώ (κίτρινο 5 και 6, κόκκινο 3 και 40, μπλε 1 και 2, πράσινο 3 και πορτοκαλί Β) από τις πιο κοινές τεχνητές βαφές ή τουλάχιστον να τοποθετήσει ένα προειδοποιητική ετικέτα σε προϊόντα που περιέχουν τις χρωστικές όπως “Προειδοποίηση: Ο τεχνητός χρωματισμός σε αυτό το φαγητό προκαλεί υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς σε ορισμένα παιδιά.” Και, ξέρατε ότι οι εταιρείες τροφίμων, εδώ που τα λέμε, καταργούν σταδιακά τις βαφές στα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε μέρη της Ευρώπης; Στα McDonald’s στο Η.Β. το σιρόπι φράουλας σε ένα σουντέ έχει κόκκινο χρώμα από τις φράουλες και στις ΗΠΑ. το κόκκινο χρώμα δεν προέρχεται από τις φράουλες αλλά από μια χημική ουσία που προέρχεται από άνθρακα, γνωστή και με το όνομα Red 40. Αυτό είναι τρελό!

Ας το παραδεχτούμε ότι τα παιδιά μας αγαπούν το χρώμα και αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα παιδικά σνακ και τα δημητριακά περιέχουν όλες τις χρωστικές τροφίμων. Αλλά το χρώμα είναι μόνο για έκκληση. προσελκύει πολύ το παιδί για να το θέλει, δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει αλλεργίες στις τροφικές βαφές ADHD, γιατί να το εκθέσετε σε επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως αυτές;

Όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε σε διατροφικά υγιή γεύματα στο σπίτι, στα σχολεία και στα εστιατόρια, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να ενημερώσουμε τις εταιρείες ότι δεν θέλουμε ή χρειαζόμαστε τις τεχνητές χημικές ουσίες για να κάνουν το φαγητό μας να φαίνεται καλύτερο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *