Η εκπληκτική ιστορία της σοκολάτας

Η ιστορία της σοκολάτας είναι εκπληκτική. Η ιστορία χρονολογείται από την εποχή που ανακαλύφθηκε η Αμερική. Η διεγερτική γεύση άγνωστη στον κόσμο μέχρι το 1492 έγινε η πιο διάσημη γεύση εκατομμυρίων.

Οι πρώτες αναφορές στη σοκολάτα είναι σχεδόν χίλια πεντακόσια χρόνια πριν. Το τροπικό δάσος της Κεντρικής Αμερικής, όπου υπάρχει μοναδικός συνδυασμός υψηλής βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας, είναι το καλύτερο περιβάλλον όπου καλλιεργούνται τα κακάο. Ο πολιτισμός των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής λάτρευε το δέντρο του κακάο που πίστευαν ότι ήταν θεϊκής προέλευσης. Στην πραγματικότητα το κακάο είναι μια λέξη των Μάγια που σημαίνει «Τροφή του Θεού» και ως εκ τούτου η βοτανική γενική ονομασία του δέντρου κακάο είναι «Theobrama Cacao» (Τροφή των Θεών). Η λέξη «κακάο» στη συνέχεια αλλοιώθηκε από τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές σε κακάο.

Η ιστορία της σοκολάτας απεικονίζει ότι οι Μάγια παρασκεύαζαν γλυκόπικρο, πικάντικο ρόφημα το οποίο παρασκευαζόταν ψήνοντας και χτυπώντας τους σπόρους κακάο με πιπεριά και τσίλι και στη συνέχεια ζυμώνοντάς το στο τέλος. Αυτό το ποτό σερβίρεται από πλούσιους και ελίτ. Οι Αζτέκοι του κεντρικού Μεξικού μπόρεσαν να αποκτήσουν αυτά τα φασόλια μέσω του εμπορίου και του πολέμου. Εκτίμησαν τόσο πολύ αυτά τα φασόλια που χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά σκλάβων. Όπως οι Μάγια, οι Αζτέκοι παρασκεύαζαν επίσης ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση από κόκκους κακάο και τα χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες ή ως σύμβολο θέσης από πλούσιους ανθρώπους της κοινωνίας. Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν αυτό το ειδικό ποτό ως Xocolatl. Η λέξη που ήταν δύσκολο να προφερθεί αλλοιώθηκε σε «σοκολάτα» που άλλαξε περαιτέρω σε σοκολάτα από τους Άγγλους.

Η σοκολάτα θεωρήθηκε ως αφροδισιακό από τον αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα, ο οποίος πιστεύεται ότι έπινε πενήντα φορές την ημέρα από ένα χρυσό κύπελλο. Τα φασόλια ήταν τέτοιος θησαυρός για αυτόν τον αυτοκράτορα που όταν ο κατακτητής Κορτέζ έψαξε για χρυσό και ασήμι το παλάτι του βασιλιά, βρήκε μόνο σωρούς κόκκων κακάο.

Η σοκολάτα έφερε στην Ευρώπη ο Κορτέζ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαδικασία παρασκευής του ποτού ήταν αυτοσχέδια και ένα πιο εύγευστο ποτό που ήταν ευρέως διαθέσιμο. Η διαδικασία συνίστατο στην ανάμειξη ζάχαρης και βανίλιας στα καβουρδισμένα φασόλια, τα οποία συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της πικρίας του παρασκευάσματος που ήταν περίεργη για τα ποτά των Αζτέκων.

Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας υπήρχε στην Ισπανία. Στις αρχές του 17ου αιώνα η σκόνη σοκολάτας ήταν στον ορίζοντα. Σύντομα το ρόφημα που παρασκευάζεται από τη σκόνη κακάο της Ισπανίας έγινε αρκετά δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη. Έφτασε στην Αγγλία το έτος 1520 και το πρώτο σπίτι σοκολάτας στην Αγγλία άνοιξε το 1657. Σύντομα τα ολοένα αυξανόμενα καφενεία έγιναν πολυσύχναστα κλαμπ γεμάτα από πλούσιους επιχειρηματίες.

Η ιστορία της σοκολάτας είναι ελλιπής χωρίς αναφορά στους Κουάκερους, μια ειρηνιστική θρησκευτική αίρεση, που κατείχε το εικονικό μονοπώλιο της παραγωγής σοκολάτας στον αγγλόφωνο κόσμο. Στέρηση της εισόδου στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, η Quaker μπήκε στον χώρο της σοκολατοποιίας και την έκανε τέχνη με την πάροδο των χρόνων με πολυετή εμπειρία.

Η ιστορία της σοκολάτας είναι πιο μαγευτική από τις ιστορίες στις Αραβικές Νύχτες. Θα μπορούσε κανείς μόνο να θαυμάσει τη στροφή που έχει πάρει η σοκολάτα στο παρελθόν. Απολαύστε αυτά τα χρονικά με μια μπουκιά από την αγαπημένη σας σοκολάτα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *