Η καλή πλευρά των επεξεργασμένων τροφίμων

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί από τη φυσική τους κατάσταση για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους ευκολίας. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κακά, αλλά είναι απλώς μια μεγάλη παρανόηση μεταξύ των ανθρώπων γενικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο καλά όσο οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα γάλακτος. Θα πρέπει να ονομάζεται επεξεργασμένο τρόφιμο καθώς είναι παστεριωμένο και ομογενοποιημένο. Κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν νωπό γάλα και κάποιοι, μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν την επεξεργασμένη μορφή του που είναι διαθέσιμη στο παντοπωλείο μας και στα καταστήματα self-service μας.

Ένα άλλο πολύ δυνατό σημείο που αποδεικνύει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι κακά είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα φρέσκα λαχανικά είναι τα καλύτερα, αλλά επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι η κατάψυξη αυτών των λαχανικών διατηρεί βιταμίνες και μέταλλα που σημαίνει ότι είναι πιο θρεπτικά από τα φρέσκα. Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι επίσης πολύ υγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς όλα είναι εξοπλισμένα με επιπλέον ασβέστιο που τα κάνει ακόμα πιο θρεπτικά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνουν την κονσερβοποίηση, την κατάψυξη, την ψύξη, την αφυδάτωση και την άσηπτη διαδικασία. Ας συζητήσουμε για την κονσερβοποίηση.

Η κονσερβοποίηση είναι μια μέθοδος διατήρησης ή επεξεργασίας τροφίμων πολύ αποτελεσματικά. Αυτή η διαδικασία γίνεται συσκευάζοντας πρώτα τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε αεροστεγώς βάζα, μπουκάλια και σακουλάκια και στη συνέχεια ζεστάνοντάς τα σε θερμοκρασία που έχει τη δύναμη να καταργήσει τους επιβλαβείς και μολυσματικούς μικροοργανισμούς. Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται από το clostridium botulinum και κάποια άλλα παθογόνα, λέγεται πάντα ότι η ασφαλέστερη μέθοδος για οποιοδήποτε τρόφιμο είναι υπό συνθήκες πολύ υψηλής θερμότητας και πίεσης. Κανονικά, τη στιγμή της κονσερβοποίησης οποιουδήποτε επεξεργασμένου τροφίμου η θερμοκρασία είναι περίπου 240 έως 250 βαθμούς Φαρενάιτ. Τα πιο διάσημα κονσερβοποιημένα προϊόντα περιλαμβάνουν λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά, πουλερικά και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα μόνα τρόφιμα που μπορούν να κονσερβοποιηθούν χωρίς τη χρήση υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινο, για παράδειγμα τουρσιά και ορισμένα λαχανικά στα οποία μπορούν να προστεθούν οξέα.

Η ιστορία της κονσερβοποίησης επεξεργασμένων τροφίμων χρονολογείται από το 1809 όταν ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης χρησιμοποίησε το πρώτο βάζο κενού από γυαλί. Μετά από λίγο καιρό τα γυάλινα βάζα αντικαταστάθηκαν από τενεκέδες και δοχεία από σφυρήλατο σίδερο [short name cans]. Αυτά τα δοχεία κέρδισαν αμέσως δημοτικότητα καθώς ήταν φθηνότερα, πιο γρήγορα στην κατασκευή και πολύ πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά από αυτά τα εύθραυστα γυάλινα βάζα. Η αεροστεγή φύση αυτών των κονσερβών και κονσερβών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο να διατηρούνται απαλλαγμένα από βακτήρια και τα τρόφιμα συσκευασμένα μέσα. Χρησιμοποιείται η τεχνική Double seem και τα κουτιά που περιέχουν double seem ονομάζονται ευρέως κουτιά υγιεινής.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα λεγόμενα προσυσκευασμένα τρόφιμα είναι πολύ βολικά και είναι ακόμη πιο δημοφιλή στους σημερινούς ανθρώπους. Εάν αγοράζετε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πάντα τα προϊόντα που περιέχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, καθόλου τρανς λιπαρά, περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και κυρίως λιγότερες θερμίδες. Πάντα να κοιτάτε επίσης το μέγεθος της μερίδας και προτιμήστε να τρώτε αυτό το επεξεργασμένο φαγητό με φρέσκες σαλάτες, λίγο ψωμί ολικής αλέσεως και πολύ νερό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *