Η σοκολάτα είναι ένα δώρο για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα

Η σοκολάτα μπορεί να είναι ένα δώρο για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα – εάν χρησιμοποιείται με μέτρο και διαλογιστικά. Ο έρωτας των Αμερικανών με τη σοκολάτα φτάνει τα εκπληκτικά 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Δίνεται ως ένδειξη αγάπης την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μας λατρεύει ακόμη και – παρέχοντας ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο εκτός από βιταμίνες Α, Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, διώχνοντας την κακή μας διάθεση και δίνοντας κυριολεκτικά τροφή για σκέψη ανανεώνοντας τα πνεύματά μας και ξεκινώντας τους διαλογισμούς μας.

Η μαύρη σοκολάτα, με το υψηλότερο ποσοστό στερεών κακάο και τις φλαβανόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, συσχετίζεται ιδιαίτερα με βελτιώσεις στην υγεία των αρθρώσεων και των αρτηριών και στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση της υπέρτασης και της προεμμηνορροϊκής έντασης. Η σοκολάτα έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την άρση της κατάθλιψης. Η κατανάλωση σοκολάτας διαλογιστικά μπορεί να ισορροπήσει τα τσάκρα της καρδιάς μας, ανοίγοντάς μας σε μεγαλύτερη αγάπη και συμπόνια.

Για να ελεγχθεί η θεωρία ότι η σοκολάτα ενισχύει τη διάθεση, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με φοιτητές να καταναλώνουν το πραγματικό προϊόν έναντι χαπιών που περιέχουν διεγερτικά που βρίσκονται στη σοκολάτα. Το πραγματικό προϊόν έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι τα χημικά συστατικά της σοκολάτας που προσφέρουν την ευφορία, αλλά η αισθητηριακή εμπειρία… η νόστιμη γεύση, η σαγηνευτική μυρωδιά και η μεταξένια απαλότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ίσως οι χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, Theobroma cacao που σημαίνει «τροφή των θεών». Αυτό το δέντρο εξελίχθηκε στη φύση στη Νότια Αμερική, όπου οι Αζτέκοι, οι Μάγια και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τον καβουρδισμένο κόκκο κακάο για να φτιάξουν ένα πικρό ποτό που θεωρούνταν ιερό.

Σήμερα, η σοκολάτα κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν γλυκαθεί για να την κάνουν την καραμέλα της επιλογής. Ολιστικά, η σοκολάτα μπορεί να θεωρηθεί ως σύμβολο της γλυκύτητας της ζωής και η απόλαυσή της μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι η αγάπη είναι αυτό που μας ικανοποιεί περισσότερο. Δίνοντας προσοχή στα πράγματα που αγαπάμε και εκτιμώντας αυτά που αγαπάμε, μπορούμε να σχεδιάσουμε δυναμικά τη ζωή μας γύρω από αυτό που μας εκπληρώνει και δίνει νόημα στη ζωή μας. Από αυτή την άποψη, η σοκολάτα είναι για την ψυχή ό,τι ένα μασάζ για το σώμα.

Επισκεφτείτε το Chocolate Therapy για έναν διαλογισμό που μπορείτε να κάνετε στον χρόνο που χρειάζεται για να φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *