Η σοκολάτα προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές;

Μια μπάρα σοκολάτας την ημέρα θα κρατήσει μακριά τα καρδιακά επεισόδια;

Η βιομηχανία ζαχαρωτών συνεχίζει να προσπαθεί να μας πείσει ότι η σοκολάτα είναι μια υγιεινή τροφή χορηγώντας και δημοσιοποιώντας μελέτες. Ένα από τα τελευταία, στο ιατρικό περιοδικό Υπέρταση (Ιούλιος, 2005), δείχνει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Jeffrey B. Blumberg, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts, έδινε 3,5 ουγγιές μαύρης σοκολάτας την ημέρα για 15 ημέρες σε 20 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η συστολική τους πίεση έπεσε κατά μέσο όρο 11 χιλιοστά.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις εξέτασαν μια σειρά από πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη σοκολάτα και τα οφέλη της για την υγεία (The Journal of the American Dietetic Association, Φεβρουάριος 2003.) Βρήκαν ότι οι φλαβαν-3-όλες, τα κύρια φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι το κακάο περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε άλλες φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων και ειδικών αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αποτροπή ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο, αποτελεί το ένα τρίτο του λίπους της σοκολάτας και έχει αποδειχθεί ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

Οι Ευρωπαίοι που ζούσαν τον 17ο αιώνα πίστευαν επίσης στις θεραπευτικές δυνάμεις της σοκολάτας. Είπαν ότι «παρηγόρησε το συκώτι, βοηθούσε στην πέψη και έκανε κάποιον χαρούμενο και δυνατό». Η σοκολάτα χρησιμοποιήθηκε για την τόνωση των νεφρών και τη θεραπεία της αναιμίας, της φυματίωσης, του πυρετού και της ουρικής αρθρίτιδας. και αναφέρθηκε ότι ενισχύει την καρδιά και ανακουφίζει από τον καρδιακό πόνο.

Οι κόκκοι κακάο είναι γεμάτοι με φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και άλλους σπόρους, και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα από μόνη της είναι πικρή, επομένως οι ζαχαροπλάστες προσθέτουν πολλή ζάχαρη και λίπος για να κάνουν τη γεύση της. Η ζάχαρη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα για να βλάψει τα κύτταρα σε διαβητικούς και το ένα τρίτο των Αμερικανών είναι ή θα γίνει διαβητικός. Το λίπος είναι μια πυκνή πηγή θερμίδων που κάνει τα παχύσαρκα άτομα να παχαίνουν. Έτσι, η παλιά παροιμία: «Αν έχει καλή γεύση, πρέπει να είναι κακό». εξακολουθεί να ισχύει για τους περισσότερους από εμάς. Η σοκολάτα έχει καλή γεύση λόγω της πρόσθετης ζάχαρης και του λίπους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *