Η σοκολάτα ως αφροδισιακό – Η αλήθεια

Ήταν οι Αζτέκοι που μύησαν τους Δυτικούς στις χαρές της σοκολάτας. Έφτιαξαν ένα πικάντικο ποτό από αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Άλλοι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής (οι Ολμέκοι και οι Μάγια) έπιναν επίσης σοκολάτα, οπότε όταν πίνετε ένα φλιτζάνι κακάο πριν τον ύπνο, απολαμβάνετε ένα ποτό με αρχαία προέλευση.

Το κακαόδεντρο πήρε ένα όνομα που σημαίνει «ποτό των θεών» από τον βοτανολόγο Linnaeus όταν έδωσε στα φυτά επιστημονικές ονομασίες τον 18ο αιώνα. Ονόμασε το κακαόδεντρο το 1753. Οι αρχαίοι λαοί της Νότιας Αμερικής πίστευαν ότι το κακαόδεντρο ήταν ένα δώρο που προερχόταν από τους θεούς τους. Η λέξη μας, «σοκολάτα» προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων για αυτήν.

Το πρόσωπο που εισήγαγε πρώτος τους κόκκους κακάο στους Ευρωπαίους ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο διάσημος εξερευνητής του 15ου αιώνα. Δυστυχώς, στον κόσμο δεν άρεσε το νέο ποτό. Μόλις ο Hernan Cortez, ο Ισπανός κατακτητής επισκέφτηκε τη Montezuma τον 16ο αιώνα, η σοκολάτα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη.

Το αρχικό ρόφημα σοκολάτας των Αζτέκων ήταν πικάντικο και πικρό, περιέχοντας, μεταξύ άλλων συστατικών, κόκκινες πιπεριές τσίλι. Είχε επίσης πολλά άλλα μπαχαρικά μέσα, όπως κανέλα, βανίλια και σπόρους γλυκάνισου. Άλλα συστατικά περιελάμβαναν αμύγδαλα, φουντούκια, annatto (για να του δώσουν χρώμα). Αυτές τις μέρες, φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε μαύρη σοκολάτα με νιφάδες τσίλι μέσα. Πώς έγινε δημοφιλές ποτό; Ανετα! Προστέθηκε λευκή ζάχαρη και οι γλυκατζήδες Ευρωπαίοι τη λάτρεψαν.

Πρέπει να παραδεχτείτε ότι η σοκολάτα και ένα ρόφημα σοκολάτας είναι ενισχυτικά της διάθεσης. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια κούπα ζεστό κακάο στον ατμό σίγουρα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και πιο ζεστά.

Τι είναι λοιπόν η σοκολάτα που της δίνει αυτόν τον παράγοντα «καλή αίσθηση»; Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες στο κακάο είναι αυτές που ενισχύουν τη διάθεση. Η σοκολάτα διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή μονοαμίνης. Αυτό είναι υπεύθυνο για να μας βάλει σε καλή διάθεση. Η σοκολάτα όχι μόνο βοηθά τη διάθεσή μας, αλλά βελτιώνει και τη συγκέντρωσή μας. Δεν είναι περίεργο που οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι ήταν αφροδισιακό!

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αζτέκοι έδωσαν στους πολεμιστές τους το ρόφημα σοκολάτας πριν από μια μάχη, πιστεύοντας ότι τους έκανε πιο θαρραλέους και πιο δυνατούς. Στην κοινότητα των Αζτέκων και αργότερα στην Ισπανία, τα ποτά σοκολάτας προορίζονταν για τις ανώτερες κάστες. Υπήρχε ένας φόρος στους κόκκους κακάο και έτσι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να τους αντέξουν οικονομικά.

Τώρα, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, η σοκολάτα είναι προσιτή και οι περισσότεροι την τρώνε και την πίνουν. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι αφροδισιακό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *