Ιστορία των δώρων σοκολάτας

Η σοκολάτα έχει δοθεί από καιρό ως δώρο, ιδιαίτερα ως δώρο στοργής ή πάθους.

Ο πρόδρομος της σοκολάτας ήταν το ποτό των Αζτέκων xocoatl, ένα μείγμα από νερό, μπαχαρικά και αλεσμένους κόκκους κακάο. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τα φασόλια ως μορφή νομίσματος και για την πληρωμή φόρου τιμής στους βασιλιάδες τους. Ένας Ινδός Αρχηγός λέγεται ότι έκανε δώρο ένα καλάθι με κόκκους κακάο στον Χριστόφορο Κολόμβο, αν και ο Κολόμβος δεν ήξερε τι να κάνει με τους κόκκους. Αργότερα, ο βασιλιάς των Αζτέκων Μοντεζούμα χάρισε στον Κορτέζ και στους κατακτητές του δώρα κόκκους κακάο. Έχει καταγραφεί ότι οι Αζτέκοι ευνοούσαν τα φασόλια πάνω από τον χρυσό.

Το 1615 η Ισπανίδα πριγκίπισσα Άννα της Αυστρίας έδωσε στον νέο της σύζυγο, βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓΙΙ, δώρο σοκολάτα. Το ποτό έγινε μόδα στην αυλή του Λούις και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ιταλία και αργότερα στην Αυστρία.

Ο Καζανόβα πίστευε στις αφροδισιακές ιδιότητες της σοκολάτας και συχνά κάλυπτε τα ρομαντικά του ενδιαφέροντα με δώρα σοκολάτας.

Η Cadbury παρουσίασε το πρώτο κουτί σοκολάτας το 1765 όταν οι κόκκοι κακάο μεταφέρθηκαν στο Dorchester της Μασαχουσέτης από τις Δυτικές Ινδίες. Οι σοκολάτες σε κουτί δίνονται ως δώρα από τότε.

Το 1835 ο αρχιμάγειρας ζαχαροπλαστικής στον αυτοκράτορα Φραντς Τζόζεφ έκανε δώρο στην Αυτοκράτειρα το πρώτο Imperial Torte, ένα κέικ σοκολάτας πέντε στρώσεων με πέντε στρώσεις πάστα αμυγδάλου.

Η βασίλισσα Βικτώρια έκανε ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο από ειδικά διαμορφωμένες σοκολάτες στα βρετανικά στρατεύματα που πολεμούσαν τον πόλεμο των Μπόερ στη Νότια Αφρική το 1900.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί στρατιώτες έγιναν πολύ γνωστοί στα παιδιά της Ευρώπης ως κουβαλητές δώρων σοκολάτας 4 ουγκιών.

Οι σύγχρονες σοκολάτες παράγουν τις καλύτερες γκουρμέ και χειροποίητες σοκολάτες στην ιστορία, πολλές από τις οποίες είναι κομψές σε κουτιά για δώρα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συναρπαστική ιστορία της σοκολάτας; Δείτε επιπλέον άρθρα e-zine από αυτόν τον συγγραφέα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *