Μια σύντομη ιστορία της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα γλυκά σε όλο τον κόσμο. Είναι λατρεμένο σε όλα τα είδη των σχημάτων και μεγεθών – μπάρες, καραμέλες, σοκολάτα που απλώνεται, σιρόπι σοκολάτας… το πείτε. Όλα όσα δημιουργούνται από τη σοκολάτα αφήνουν τους περισσότερους από εμάς να θέλουμε περισσότερα. Πώς όμως ζωντάνεψε αυτό το απίστευτο γλυκό; Ποια ήταν η ιδιοφυΐα που αποφάσισε να το δημιουργήσει; Η σοκολάτα είχε ένα απίστευτο ταξίδι σε όλη την ιστορία μας, καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή όπου εξακολουθεί να προτιμάται από τους λάτρεις των γλυκών δοντιών που αναζητούν γλυκιά ικανοποίηση.

Οι σπόροι του κακάο αναπτύσσονται φυσικά στα δέντρα, οπότε δεν άργησε να περάσει πολύς καιρός μέχρι που οι αρχαίοι πληθυσμοί στη Μεσοαμερική, όπου ξεκίνησαν όλα, ανακάλυψαν τη γεύση και τις ιδιότητες του κακάο. Η σοκολάτα άρχισε να καταναλώνεται ως υγρό, ένα ποτό από σπόρους κακάο όπου προστέθηκαν μπαχαρικά και ακόμη και κρασί. δίνοντάς του μια μάλλον πικρή γεύση και όχι τη γλυκιά που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Θεωρήθηκε ότι αυτό το ρόφημα είχε αφροδισιακές ιδιότητες, μια ιστορία που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Τον 16ο αιώνα, η αρχέγονη σοκολάτα έφτασε στην Ευρώπη, όπου προστέθηκε ζάχαρη στο μείγμα. Οι ανώτερες τάξεις το κατανάλωναν στην αρχή, αλλά σύντομα έφτασε στους «κοινούς» ανθρώπους, που το απολάμβαναν και αυτοί. Η λέξη “σοκολάτα” προέρχεται από το “chocolatl”, που είναι το κλασικό Nahuatl, η γλώσσα των Αζτέκων.

Μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα, η μανία για τη σοκολάτα επεκτάθηκε, καθώς οι Ευρωπαίοι, πιο συγκεκριμένα οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί, δημιούργησαν αποικίες και άρχισαν να φυτεύουν κακαόδεντρα για να μαζέψουν τους απαραίτητους κόκκους. Όμως, ήταν κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης που η σοκολάτα άρχισε να παίρνει το σχήμα και τη γεύση που γνωρίζουμε τώρα. Το 1815, ο Coenraad van Houten, ο οποίος ήταν Ολλανδός χημικός, αποφάσισε να ενσωματώσει αλκαλικά άλατα στη σύνθεση της σοκολάτας. Αυτή η διαδικασία μείωσε πραγματικά την αρχική της πικρία. Το 1828, ο χημικός δημιούργησε μια ειδική πρέσα που κατάφερε να αφαιρέσει περίπου το μισό από τη σοκολάτα βουτύρου που περιείχε, βοηθώντας την να φτάσει σε μια ποιότητα που ήταν πιο συνεπής.

Από αυτό το σημείο και μετά, ήταν μόνο ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία της σύγχρονης σοκολάτας. Το 1847, ο Τζόζεφ Φράι πήρε το πατημένο «ολλανδικό κακάο», όπως το έλεγαν, και του πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο κακάο, δημιουργώντας μια πιο εύπλαστη μορφή σοκολάτας. Και το 1879, ο Rodolphe Lindt, ο δημιουργός της σοκολάτας με το ίδιο όνομα, έφερε την τελευταία πινελιά στη σύγχρονη σοκολάτα με τη μηχανή του, η οποία βελτίωσε τη γεύση και την υφή της σοκολάτας ανακατεύοντας ομοιόμορφα τη σοκολάτα με το βούτυρο κακάο. Ακόμα κι έτσι, τα ποτά με σοκολάτα εξακολουθούσαν να είναι δημοφιλή, με το γάλα να προστίθεται από τον 17ο αιώνα, για να βελτιωθεί η γεύση τους. Αλλά ήταν το 1875 όταν εμφανίστηκε η σοκολάτα γάλακτος, με τον Daniel Peter να ανακατεύει το λικέρ σοκολάτας με το γάλα σε σκόνη, που δημιούργησε ο Henri Nestlé.

Έτσι, ο πολιτισμός έχει γοητευτεί από την αρχή της σοκολάτας, δουλεύοντας σκληρά και χρησιμοποιώντας την καινοτομία για να βελτιώσει τις ιδιότητες αυτού του εκπληκτικού επιδόρπιου. Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες σοκολάτες διαθέσιμες. μπορούμε να επιδοθούμε σε ό,τι μας αρέσει!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *