Οι δίαιτες είναι κουκέτες

Οι δίαιτες είναι κουκέτες. Σωστά, το είπα.

Και όμως οι δίαιτες παραμένουν ο πιο δημοφιλής τρόπος απώλειας βάρους για εκατομμύρια ανθρώπους. Γιατί αυτό? Γιατί οι δίαιτες δεν είναι η πραγματική λύση σε ένα πρόβλημα βάρους. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα επίδεσμο. Στη χειρότερη, πρόκειται για έναν απογοητευτικό, σπατάλη χρημάτων κύκλος στέρησης και επαναφοράς φαγητού.

Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα δείτε ότι οι δίαιτες, από τη φύση τους, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η όλη ιδέα πίσω από τη δίαιτα είναι εσφαλμένη. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν το περιττό βάρος τους απλά λιμοκτονώντας τον εαυτό τους και υποτάσσεται. Αλλά εσύ και εγώ ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Μετά από εβδομάδες στέρησης, η πίεση να φας το αγαπημένο σου comfort food γίνεται αφόρητη και μετά εκρήγνυεσαι σε ένα όργιο υπερφαγίας. Σύντομα θα χωθείς βαθιά μέσα σε αυτή τη μπανιέρα του μισού γαλονιού με παγωτό fudge – και πάλι. Περιορίστε, φαγοπότι, περιορίστε – και φαγοπότι λίγο περισσότερο. Λέγεται δίαιτα γιο-γιο για κάποιο λόγο!

Και η βιομηχανία απώλειας βάρους ΤΟ ΞΕΡΕΙ αυτό. Στην πραγματικότητα, οι γιο-γιο που κάνουν δίαιτα είναι οι αγελάδες μετρητών τους – να το πω έτσι. Τα μεγάλα franchise απώλειας βάρους κερδίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από επαναλαμβανόμενες χρεώσεις εγγραφής πελατών, καθώς και από πωλήσεις συμπληρωμάτων, συσκευασμένων τροφίμων και άλλων βοηθημάτων διατροφής. Γιατί πιστεύετε ότι η πιο δημοφιλής αλυσίδα αδυνατίσματος προσφέρει συνδρομή “εφ’ όρου ζωής”; Είναι επειδή γνωρίζουν ότι οι δίαιτες δεν είναι η πραγματική λύση στο πρόβλημά σας και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε δίαιτα ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα, οι συνδρομές τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους πωλούν πολύ καλά, επειδή όσοι κάνουν δίαιτα γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι δεν έχουν μάθει τις απαραίτητες δεξιότητες για να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο. Αν πήγαινες το αυτοκίνητό σου σε έναν μηχανικό και το έφτιαχνε μόνο προσωρινά και έπρεπε να του το επιστρέφεις ξανά και ξανά για το ίδιο σέρβις, δεν θα τον απέλυες και θα βρεις νέο μηχανικό; Κάποιος που είχε τη λύση στο πρόβλημά σας; Σίγουρα θα το έκανες!

Νομίζω ότι ο λόγος που οι δίαιτες είναι τόσο δημοφιλείς είναι επειδή οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος. Πραγματικά πιστεύουν ότι μια δίαιτα θα λύσει όλα τους τα προβλήματα. Από την εμπειρία μου όμως, η δίαιτα γιο-γιο δεν λύνει τίποτα. Στο δικό μου ταξίδι απώλειας βάρους, συνειδητοποίησα ότι καμία δίαιτα, χάπι, συμπληρώματα ή συσκευασμένα τρόφιμα δεν θα με διδάξει ποτέ πώς να γίνω και να παραμείνω αδύνατη. Ως πρώην παχύσαρκος άνθρωπος, άρχισα να καταλαβαίνω ότι οι αδύνατοι άνθρωποι σκέφτονταν, συμπεριφέρονταν και ενεργούσαν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από εμένα. Και ήμουν αποφασισμένος να ανακαλύψω το μυστικό τους. Ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω τις σκέψεις, τις στάσεις και τα συναισθήματά μου, αν θα είχα ποτέ κάποια ελπίδα να αλλάξω το σώμα μου και τη ζωή μου προς το καλύτερο.

Όπως αποδεικνύεται, οι αδύνατοι άνθρωποι και τα υπέρβαρα άτομα σκέφτονται διαφορετικά ο ένας από τον άλλο. Βλέπετε, οι υπέρβαροι τείνουν να σκέφτονται το ίδιο. Πολύ συχνά είναι καλοφαγάδες που τους αρέσει να μιλάνε για φαγητό, να μαγειρεύουν και να ψήνουν και να συλλέγουν συνταγές. Το φαγητό είναι συνήθως μια από τις κύριες απολαύσεις τους στη ζωή – αν όχι Η κύρια απόλαυση. Αν προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε τα μπισκότα, το παγωτό, τα ζυμαρικά ή τα πατατάκια τους, θα παραπονεθούν δυνατά και θα βρουν κάθε είδους δικαιολογίες γιατί πρέπει να τους επιτραπεί να τα φάνε. Για αυτούς, η ζωή απλά δεν θα άξιζε να ζουν χωρίς τα αγαπημένα τους φαγητά. Αν πιστεύετε ότι κάνω λάθος, απλώς κοιτάξτε τις σελίδες στο Facebook των μεγάλων αλυσίδων απώλειας βάρους και θα δείτε ότι είναι γεμάτες με δημοσιεύσεις ανθρώπων που αναζητούν συνταγές για μπράουνις «χαμηλών θερμίδων» ή αναρωτιούνται πόσους «πόντους» “είναι σε μια φέτα διπλή deluxe πίτσα του λάτρη του κρέατος. Αυτοί οι ισόβιοι, γιο-γιο που κάνουν δίαιτα προσπαθούν απλώς να βρουν τρόπους να διορθώσουν νομίμως, ενώ περιμένουν να τελειώσει μια άλλη δίαιτα που εγκατέλειψε ο θεός.

Τώρα μπορώ να ξεφύγω με το να λέω όλα αυτά γιατί ήμουν υπέρβαρος για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου και όλες οι παραπάνω δηλώσεις με περιέγραψαν με ένα “Τ”. Αλλά επίσης, δεν τα παρατάω, και είμαι αναγκασμένος να βρω την αλήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Το πρόβλημα με το βάρος μου δεν ήταν εξαίρεση. Αφού δοκίμασα κάθε δίαιτα χαμηλών λιπαρών, χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων ξανά και ξανά ανεπιτυχώς για περισσότερα από 25 χρόνια, ήμουν έτοιμος να δοκιμάσω κάτι εντελώς διαφορετικό. Αποφάσισα ότι τελικά ήμουν έτοιμος να χάσω το βάρος οριστικά.

Η έρευνά μου με οδήγησε σε κάθε κλάδο της εναλλακτικής και ολιστικής θεραπείας, μέχρι που έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας που έχω συναντήσει ποτέ. Η ενεργειακή ψυχολογία (ονομάζεται επίσης EFT ή “χτύπημα”) είναι μια προσέγγιση νου-σώματος στη θεραπεία που επιτρέπει σε ένα άτομο να κάνει γρήγορες αλλαγές στις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Είναι τόσο απλό όσο ο βελονισμός και χρησιμοποιεί τους ίδιους ενεργειακούς μεσημβρινούς και σημεία πίεσης που χρησιμοποιούν οι βελονιστές για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιώντας την ενεργειακή ψυχολογία σε συνδυασμό με τη δική μου ενδοσκόπηση, μπόρεσα να αναγνωρίσω και να απελευθερώσω γρήγορα τα συναισθήματα που προκαλούσαν τη συναισθηματική μου διατροφική συμπεριφορά, την επιθυμία μου για αναπαυτικό φαγητό, ακόμα και την απέχθειά μου για την άσκηση. Μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω σε λίγες εβδομάδες αυτό που δεν μπορούσα να κάνω για περισσότερα από 25 χρόνια. Μου επέτρεψε να αλλάξω τη νοοτροπία μου και τελικά τον τρόπο ζωής μου, ώστε να μπορέσω επιτέλους να πετύχω τον μόνιμο στόχο απώλειας βάρους των 55 κιλών. Είναι απίστευτο πόσο πιο εύκολο έγινε για μένα η απώλεια βάρους όταν σώπασαν εκείνες οι φωνές στο κεφάλι μου που ούρλιαζαν για πατατάκια και σοκολάτα.

Αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικό θάρρος για να ρίξετε μια ματιά στη ζωή σας και να εξετάσετε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τρώτε υπερβολικά και αποφεύγετε την άσκηση. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι αυτό το θάρρος. Έτσι, αυτή την εποχή του χρόνου, όταν οι σκέψεις μας στρέφονται φυσικά στις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς σχετικά με τη δίαιτα, σας προκαλώ αντ’ αυτού να πάτε με τόλμη εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κάποιος που κάνει δίαιτα. Σας προκαλώ να δεσμευτείτε να εξετάσετε τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά σας γύρω από το φαγητό και την άσκηση και να τα αντιμετωπίσετε μια τελευταία φορά. Επειδή αυτές οι ιδέες είναι κυριολεκτικά το κλειδί σας για να χάσετε το βάρος οριστικά. Όταν πρόκειται για δίαιτα, είναι ακριβώς όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο περίφημα: «Παραλότητα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».

Η δίαιτα είναι, κυριολεκτικά, τρελή. Κανείς δεν έκανε ποτέ δίαιτα μια φορά, και κράτησε το βάρος για μια ζωή. Μόνο κάνοντας μια αλλαγή τρόπου ζωής μπορείτε να ελπίζετε ότι θα επιτύχετε μόνιμη απώλεια βάρους. Το μυστικό για την πραγματική επιτυχία απώλειας βάρους βρίσκεται στο να κάνετε μια εσωτερική αλλαγή. Γιατί αν αλλάξεις γνώμη, μπορείς να αλλάξεις το σώμα σου, και τελικά – τη ζωή σου!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *