Οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας

Οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας είναι πολύ περισσότερα από το μέσο φαγητό. Θα μπορούσατε να πείτε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι μια σούπερ τροφή. Με το ωμό, μη επεξεργασμένο κακάο να είναι η πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά τροφή στον πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, πάνω από το 50% αυτής της φαρμακευτικής αξίας καταστρέφεται κατά την επεξεργασία. Υπάρχει ένας κατασκευαστής που κάνει κάτι διαφορετικό. Οι κατασκευαστές της Xocai Healthy Chocolate χρησιμοποιούν μια πατενταρισμένη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης. Αυτή η διαδικασία παράγει μια υγιεινή σοκολάτα υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης που έχει φαρμακευτική αξία ανέπαφη και δεν έχει μαγειρευτεί έξω από αυτήν. Ένα κομμάτι σοκολάτας Xocai 12 γραμμαρίων, για παράδειγμα, έχει τόσα και ίσως περισσότερα αντιοξειδωτικά όσο 12 κιλά. ντομάτες, ή περισσότερο από 1,5 κιλό σπανάκι ή 2 κιλά. των σμέουρων.

Συνιστάται από το USDA για ελάχιστη πρόσληψη και αντιοξειδωτικά είναι 3.000 έως 5.000 ORAC ημερησίως. Όταν κάποιος εκτίθεται σε υπερβολικές τοξίνες ή κάνει συχνή άσκηση χρειάζεται ακόμα περισσότερα.

Ξανά και ξανά έρευνες μας δείχνουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της υγείας μας και της πρόσληψης αντιοξειδωτικών.

Το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, κυρίως αυτές είναι φλαβονοειδή-φλαβανό-3-όλες, φλαβονόλες (επικατεχίνη και κατεχίνη) και προκυανιδίνες. Το κακάο προέρχεται από ένα φυτό που ονομάζεται Theobromo cacoa. Το 50 τοις εκατό του βάρους του κόκκου κακάο είναι βούτυρο κακάο, ενώ τα κύρια λιπαρά οξέα είναι το στεατικό και το παλμιτικό (κορεσμένα λίπη), το ελαϊκό (ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ επίσης στο ελαιόλαδο) και το λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστα). Το λίπος στεατικού οξέος δεν αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος όπως πολλά άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Στους κόκκους κακάο υπάρχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς και τη βελτίωση του μεταβολισμού του σακχάρου. Αρκετά χρήσιμα μέταλλα και βιταμίνες βρίσκονται επίσης στον κόκκο κακάο. Ένα από αυτά τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα είναι το μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη χαλάρωση των μυών, την παραγωγή ενέργειας, την αγωγιμότητα των νεύρων, καθώς και για την υγεία και την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών. Το PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια μαγνησίου. Το σκούρο κακάο είναι μια πλούσια πηγή χαλκού, ο οποίος εμπλέκεται σε πολλές από τις χημικές διεργασίες στο σώμα. Το σκούρο κακάο έχει επίσης υψηλό επίπεδο καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία.

Σε βάση ανά βάρος, η σοκολάτα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών–φλαβαν-3-ολών, φλαβονολών (επικατεχίνη και κατεχίνη) και προκυανιδίνες από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Φορτωμένη με μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών, κάνει τη σοκολάτα πολύ υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Για τη μέτρηση των ποσοστών των αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα, χρησιμοποιείται το επιστημονικό τεστ που ονομάζεται ORAC. Το ORAC σημαίνει ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου. Ένα από τα υψηλότερα στην κλίμακα ORAC είναι η σοκολάτα. Περισσότερο από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα έχει πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά.

Το κακάο βοηθά στη μείωση της καρδιαγγειακής βλάβης, αυξάνοντας την παραγωγή καλής χοληστερόλης (HDL), η οποία καθαρίζει και καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία από τα επιβλαβή λίπη. Τα φλαβονοειδή του κακάο μειώνουν τα αιμοπετάλια από το σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία του καρδιακού μυός. Βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ευκολότερα, τα φλαβονοειδή επιτρέπουν περισσότερη ροή αίματος στην καρδιά (ενεργοποίηση μονοξειδίου του αζώτου (NO)). Το ίδιο ισχύει για την διεγειρόμενη από ινσουλίνη πρόσληψη σακχάρου στο αίμα που παράγει βελτιωμένο διαβητικό έλεγχο. Το κακάο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία (κυτοκίνες) να βλάψουν τον οργανισμό.

Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πολλές μελέτες, γεγονός που φυσικά μειώνει τη βλάβη στα καρδιακά αγγεία. Επίσης, το κακάο είναι ένας αναστολέας του ενζύμου της ρενίνης-αγγειοτάσεως, ο οποίος λειτουργεί όπως πολλά χάπια αρτηριακής πίεσης (αναστολείς ΜΕΑ).

Το σκούρο κακάο βοηθά στη μείωση της οδοντικής κοιλότητας, στην πρόληψη της νόσου των ούλων και στη μείωση της πλάκας στα δόντια σύμφωνα με άλλες έρευνες.

Οι αντιοξειδωτικές αρχές μπορούν να εφαρμοστούν για τη μείωση της εξέλιξης της άνοιας. Βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για να βοηθήσουν στην άνοια. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κακάο έχει την ίδια ικανότητα να μειώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και στον περιορισμό της άνοιας.

Η ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη βελτιώνεται από τη μαύρη σοκολάτα ενώ σταματά το πρόβλημα αντίστασης που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Το κακάο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στην διεγειρόμενη από την ινσουλίνη πρόσληψη των σακχάρων στο αίμα. Αυτό βελτιώνει επίσης την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη βλάβη του διαβήτη στα μικρά αγγεία.

Η ηπατική βλάβη έχει μειωθεί με το κακάο ενώ μπορεί να επιδιορθώσει τα ηπατικά κύτταρα ακόμα και μετά από μακροχρόνια έκθεση στο αλκοόλ.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κακάο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον καρκίνο. Σταματώντας την οξείδωση των κυττάρων, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μερικά άλλα πράγματα που βρίσκουμε στη σοκολάτα είναι η θεοβρωμίνη, μια πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης, η φαινυλαιθυλαμίνη (PEA-το «χημικό της αγάπης») και η ανανδαμίδη που αυξάνει την πνευματική επίγνωση. Η έρευνα λέει για τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της σοκολάτας που δείχνουν ότι τόσο τα επίπεδα σεροτονίνης όσο και της ντοπαμίνης είναι αυξημένα. Η σοκολάτα βοηθά επίσης να περιορίσουμε την όρεξή μας για λίπη και βοηθά στη μείωση της πρόσληψης λίπους. Το κακάο από μόνο του μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη. Οι υδατάνθρακες της σοκολάτας αυξάνουν την ενέργεια. Το κεντρικό νευρικό σύστημα διεγείρεται από τη θεοβρωμίνη δίνοντάς μας επιπλέον ενέργεια. Η θεοβρωμίνη, ξαδέρφη της θεοφυλλίνης, βοηθά στο άνοιγμα των πνευμόνων για τη βελτίωση της αναπνοής, καθώς χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική για τον βήχα. Η χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες θα μπορούσε να βελτιωθεί με τη σοκολάτα, έχουν δείξει μελέτες.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *