Πρόσθετα τροφίμων που προκαλούν αϋπνία, ανησυχία και άγχος

Πιστεύετε λοιπόν ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά για την υγεία σας; Ισως όχι. Υπάρχουν πολλά πρόσθετα τροφίμων που είναι πραγματικά επιβλαβή και μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία, ανησυχία, άγχος και πολλά άλλα προβλήματα. Και μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια σειρά από πρόσθετα τροφίμων που έχουν απομονωθεί και μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, άγχος, ανησυχία, κατάθλιψη, εγρήγορση, ευερεθιστότητα κ.λπ.

Οι Αυστραλοί Sue Dengate και Dr Howard Dengate έχουν ερευνήσει τα πρόσθετα τροφίμων και την τεχνολογία τροφίμων για πολλά χρόνια. Οι ακόλουθες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το DVD τους “Fed Up With Children’s Behaviour”.

Αρχικά, ας δούμε τον όρο της Sue Dengate «Τροφική δυσανεξία» γιατί δεν είναι το ίδιο με μια τροφική αλλεργία. Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα συμπτώματα, όπως συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου κ.λπ. αναγνωρίζω. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την τροφική τους δυσανεξία!

Δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα τεστ για τροφική δυσανεξία. Οι αντιδράσεις μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν εβδομάδες για να ξεπεραστούν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια από ειδικούς σε αυτό το θέμα.

Στη δεκαετία του 1950 το 20% των ειδών διατροφής μας ελέγχονταν από τα σούπερ μάρκετ, τώρα το ποσοστό είναι περίπου 80%. Είναι όλο και πιο σημαντικό να γνωρίζετε τι τρώτε και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία, τη διάθεση, τον ύπνο, το δέρμα, τη συμπεριφορά, τους πονοκεφάλους, τις κενώσεις του εντέρου κ.λπ.

Οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, με πάνω από το 20% των νοικοκυριών να έχουν τώρα τουλάχιστον 1 πάσχοντα από ημικρανία.

Ο επιπολασμός του εκζέματος έχει αυξηθεί 2-3 φορές από τη δεκαετία του 1970. Περίπου 1 στους 3 Αυστραλούς επηρεάζεται σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θεωρείται πλέον ότι επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με σχεδόν μηδενικό σε χώρες με παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες.

Το άσθμα έχει αυξηθεί από περίπου 10% τη δεκαετία του 1970 σε περίπου 30% σήμερα. Το άσθμα είναι η κύρια αιτία απουσίας από το σχολείο. Οι περισσότεροι πάσχοντες αντιδρούν σε ένα από τα δύο πρόσθετα τροφίμων. Το 20% των πασχόντων προσβάλλονται από σαλικυλικά. Η πλειοψηφία μπορεί να βοηθηθεί με την αποφυγή πρόσθετων τροφίμων. Ακόμη και τα ίδια τα φάρμακα για το άσθμα περιέχουν πρόσθετα που επηρεάζουν αρνητικά τους πάσχοντες!

Από τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μια δραματική αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, και συμπεριλαμβανομένων 3000 συνταγών σε μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών μόνο στις ΗΠΑ! Η μείζονα κατάθλιψη έχει δεκαπλασιαστεί από το 1945.

Από τη δεκαετία του 1970 τα ποσοστά αυτισμού πιστεύεται ότι έχουν αυξηθεί 10 φορές στις ΗΠΑ.

Ακριβώς επειδή ένα πρόσθετο τροφίμων ονομάζεται «φυσικό» δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές!

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένα παραδείγματα δυσάρεστων προσθέτων τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, ξυπνάτε πολύ νωρίς, αισθάνεστε άγχος, υπερβολική κούραση, κατάθλιψη, στρες κ.λπ.

o Το κοινό συντηρητικό ψωμιού (ή αναστολέας μούχλας) 282. Τα συμπτώματα του προπιονικού ασβεστίου (282) (από την κατανάλωση ποσοτήτων ψωμιού) μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, νυχτερινό περπάτημα, νυχτερινούς τρόμους, ανεξήγητη κόπωση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, πόνους στην ανάπτυξη, ενούρηση κρεβατιού, ρινική συμφόρηση και ανησυχία.

o Εγρήγορση, κατάθλιψη, ανησυχία, ευερεθιστότητα (320 BHA Buylated Hydroxyanisole αντιοξειδωτικό – απαγορεύεται στην Ιαπωνία και μπορεί να μην περιλαμβάνεται σε προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 5% φυτικά έλαια).

o Σαλικυλικά. Υπάρχει ένα ενημερωτικό δελτίο για τα σαλικυλικά που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τις εμβοές, την αναστρέψιμη απώλεια ακοής, τον ίλιγγο, τα συμπτώματα της νόσου του Meniere, την αϋπνία, τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ είναι οι πληροφορίες για το πώς τα «παλιά καλά φρούτα και λαχανικά» δεν είναι πάντα καθόλου καλά. Μάθετε για τα φρούτα και τα λαχανικά με χαμηλά σαλικυλικά έναντι των φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά και πώς να ελέγχετε την πρόσληψη.

o Εγρήγορση σε μικρά παιδιά (102 χρωματισμός ταρτραζίνης και 110 χρωματισμός Sunset Yellow).

o 621 Γλουταμινικό μονονάτριο ενισχυτικό γεύσης MSG. Ανησυχία, εγρήγορση και ευερεθιστότητα. και

o 951 τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμης – απαγορευμένο για πιλότους των ΗΠΑ. Αλλαγή διάθεσης (άγχος, διέγερση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη), αϋπνία, κόπωση.

Είναι επίσης πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένα δυσάρεστα πρόσθετα τροφίμων δεν χρειάζεται να δηλώνονται στις ετικέτες των προϊόντων – επομένως θα χρειαστεί να διερευνήσετε περαιτέρω για να μάθετε ποια ακριβώς ψωμιά είναι αυτά που δεν έχουν το πρόσθετο τροφίμων που συνδέεται με την κατάθλιψη, κτλ. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το σπρέι μαλλιών και τα αποσμητικά χώρου, είναι απαραίτητο να διαβάσετε.

Η Sue έχει αναπτύξει τη δίαιτα Failsafe για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξαλείψουν τις δυσάρεστες τροφικές ουσίες από το σύστημά τους.

Έτσι, αν βρίσκετε αυτό το άρθρο ανησυχητικό, παρουσιάσαμε κάτι πολύτιμο. Η ευθύνη σας είναι να ερευνήσετε περαιτέρω για να διασφαλίσετε ότι εσείς, τα παιδιά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν μειώνετε τη ζωτικότητά τους κάνοντας απρόσεκτες αγορές. Εάν δεν το κάνετε ήδη, αρχίστε να διαβάζετε τις ετικέτες. Και επιπλέον, εάν έχετε διαταραχή ύπνου (ή οποιοδήποτε άλλο ιατρικό πρόβλημα), πρέπει να ψάξετε περισσότερο – γιατί ίσως υπάρχει ένα πρόσθετο στο φαγητό σας που δεν χρειάζεται καν να δηλωθεί από το νόμο για να συμπεριληφθεί στην ετικέτα .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *