Πώς ωφελείστε από την κατανάλωση σοκολάτας;

Η σοκολάτα εκτιμάται για διάφορους λόγους. Πολλοί από αυτούς τους λόγους σχετίζονται με την καλή αίσθηση των χημικών ουσιών που περιέχει η σοκολάτα, όπως η τρυπτοφάνη, η τυροσίνη, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη. Ωστόσο, η προτιμώμενη σοκολάτα είναι η μαύρη σοκολάτα που έχει την υψηλότερη συγκέντρωση κακάο, είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά και χαμηλή σε λιπαρά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη της κατανάλωσης μερικών κομματιών σοκολάτας:

Διάθεση

Η κατανάλωση μιας μικρής πλάκας σοκολάτας καθώς και η προσήλωση σε μια υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να τονώσει τη διάθεση. Είναι ένας συνδυασμός της υφής, της μυρωδιάς και της γεύσης της σοκολάτας που βοηθά στην τόνωση του εγκεφάλου και σας κάνει να νιώθετε καλά. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια στο απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας σεροτονίνης στο σύστημα. Αυτό είναι ένα φυσικό είδος αντικαταθλιπτικού.

Φιλικό προς την καρδιά

Η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς επειδή έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αραιώνει το αίμα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ο κύριος λόγος που ωφελεί την καρδιά είναι λόγω της περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή. Αυτή η χημική ουσία είναι χρήσιμη για την ενθάρρυνση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου, το οποίο χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία

Βοήθεια αρτηριών

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή είναι η ικανότητα να σταματήσει η οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση εναποθέσεων στο τοίχωμα της αρτηρίας, η οποία συχνά αναφέρεται ως αποφρακτική νόσος. Επίσης, η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να περιλαμβάνει στεατικό οξύ, το οποίο είναι ένας μοναδικός τύπος κορεσμένου λίπους που μπορεί να προάγει την καλή χοληστερόλη (HDL).

Καταπραΰνει τον βήχα

Η περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη στη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει το πνευμονογαστρικό νεύρο και να βοηθήσει στην καταστολή των επεισοδίων βήχα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει τον ρόλο της μετάδοσης μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υγεία του εγκεφάλου

Ένας άλλος τύπος χημικής ένωσης που βρίσκεται στη σοκολάτα είναι η επικατεχίνη, η οποία είναι χρήσιμη για την ικανότητά της να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών ή κολλωδών πρωτεϊνών. Εάν αφεθούν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, αυτή η ίδια χημική ένωση μπορεί να βρεθεί στο πράσινο τσάι.

Συνολικά, για να επωφεληθείτε από τη σοκολάτα που καταναλώνετε, θέλετε να αναζητήσετε τη μαύρη σοκολάτα που έχει υψηλή συγκέντρωση κακάο. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε σοκολάτα με 70 τοις εκατό κακάο για να επιτύχετε το μεγαλύτερο όφελος. Επίσης, το υψηλό κακάο σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή για να ωφεληθεί η συνολική υγεία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *