Σοκολάτα – Φαγητό των Θεών

Ιστορία

Η σοκολάτα έχει ιστορία γλυκύτητας και βίας. Οι Μάγια, οι πρώτοι που ανακάλυψαν το φυτό κακάο, πιστώνεται ότι τελειοποίησαν αυτό το παρασκεύασμα στην αρχαιότερη μορφή του. Ακόμη και αφιερώνοντας έναν θεό στο Κακάο.

Οι διαρκώς κατακτητές Αζτέκοι κατέκτησαν και τους Μάγια. Γρήγορα έμαθαν να αγαπούν τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με αυτό το σκούρο ρόφημα.

«Το θεϊκό ποτό, που δημιουργεί αντίσταση και καταπολεμά την κούραση. Ένα φλιτζάνι από αυτό το πολύτιμο ποτό (κακάο) επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να περπατήσει για μια ολόκληρη μέρα χωρίς φαγητό».

Μοντεζούμα – Αυτοκράτορας των Αζτέκων (περ. 1480-1520)

Τόσο οι Μάγια όσο και οι Αζτέκοι αναγνώρισαν το φυτό κακάο και τα φασόλια ως πολύτιμα ακόμη και χρησιμοποιώντας το ως μέσο ανταλλαγής χρημάτων. Οι Ισπανοί βλέποντας την αξία που έδιναν οι Αζτέκοι στο φυτό του κακάο ενδιαφέρθηκαν επίσης πολύ για το φυτό.

Χρειάστηκε όντως χρόνος για να κερδίσουν οι Ισπανοί μια συμπάθεια για το σκούρο ποτό που έβλεπαν «περισσότερο ένα ποτό για τα γουρούνια παρά ένα ποτό για την ανθρωπότητα».

Σε ελάχιστο χρόνο οι Ισπανοί άρχισαν να στέλνουν τα φασόλια πίσω στην Ισπανία. Και εκεί ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία της σοκολάτας.

Στην αρχή οι μόνοι Ευρωπαίοι που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αυτό το νέο ποτό ήταν η αριστοκρατία. Δεν το κατανάλωναν με τις ίδιες μεθόδους με τους Αζτέκους αλλά προτιμούσαν να το πίνουν ζεστό και γλυκό.

Ήταν επίσης οι πρώτοι που άρχισαν να προσθέτουν άλλα μπαχαρικά από τον νέο κόσμο.

Μόλις διαπίστωσαν ότι με την προσθήκη ζάχαρης η γεύση βελτιώθηκε, η αγάπη για αυτό το νέο ποτό εξαπλώθηκε γρήγορα.

Αυτό σήμαινε επίσης ότι έπρεπε να παράγουν περισσότερα. Άρχισαν να πειραματίζονται με διαφορετικά φυτά κακάο. Τελικά βρήκαν ένα, το οποίο αν και κατώτερο σε ποιότητα και γεύση, μπορούσε να παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

Διαπίστωσαν ότι προσθέτοντας μερικά επιπλέον κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να παρατηρήσουν διαφορά στην ποιότητα.

Στην Αμερική το δουλεμπόριο διευκόλυνε την ανάπτυξη καλά και το εμπόριο αναπτύχθηκε γρήγορα.

Μόλις οι σκλάβοι τέθηκαν εκτός νόμου στην Αμερική, τα φυτά μεταφέρθηκαν στην Αφρική για να καλλιεργηθούν.

Ιστορικές ημερομηνίες

1828- Το “Dutching” ή η μετατροπή του κακάο σε σκόνη για ανάμιξη με νερό, εφευρέθηκε από τον Ολλανδό Coenraad Van Houten.

Δεκαετία 1850- Στερεά Σοκολάτα – Δημιουργήθηκε από τον διάσημο Άγγλο σοκολατοποιό Joseph Fry. Ανακατεύοντας ζάχαρη, σκόνη κακάο και βούτυρο κακάο θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια πάστα που όταν κρυώσει έγινε στερεή.

1879- Στην Ελβετία ανακαλύφθηκε ότι με την προσθήκη γάλακτος σε σκόνη στη σοκολάτα έγινε πιο προσιτή και πιο ήπια. Ξαφνικά άνθρωποι από κάθε οικονομικό επίπεδο μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την παραδεισένια ουσία.

Οφέλη για την υγεία

Οι Μάγια και οι Αζτέκοι αναγνώριζαν πάντα τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι στην πραγματικότητα μόνο τα τελευταία χρόνια κάποιος άρχισε κάποια σοβαρή μελέτη για το φυτό κακάο.

Τι το κάνει υγιές;

Ενώ το κακάο είναι μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από θρεπτικά συστατικά από το AZ (Anandamide-Zink) Αυτό για το οποίο αναγνωρίζεται περισσότερο είναι το επίπεδο των αντιοξειδωτικών του, αρκετά εκπληκτικά ακόμη και η πιο κακής ποιότητας έχει κάποιο επίπεδο αντιοξειδωτικών

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως η γήρανση, η αρθρίτιδα, τα εγκεφαλικά, οι καρκίνοι, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αυτές οι ενώσεις είναι που δίνουν το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα και όσο πιο πικρή είναι η γεύση τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντιοξειδωτικών.

Κάνοντας τη σκούρα καφέ και πικρή γεύση της σοκολάτας στη φυσική της μορφή πολύ υψηλή σε αντιοξειδωτικά.

Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει για μερικά από τα πιο κοινά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν πολλά από τα άλλα και πώς επηρεάζουν το σώμα μας.

Γιατί χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι η φόρμουλα μας “Anti-Rust”.

Με τον ίδιο τρόπο που ένα μήλο ή μια μπανάνα θα πάρει χρώμα μόλις εκτεθεί στον αέρα, κάνουμε το ίδιο πράγμα.

Ως νέο μωρό αρχίζουμε να προσλαμβάνουμε οξυγόνο και καθώς το κάνουμε αυτό το σώμα μας αρχίζει να «σκουριάζει» ή μάλλον να διασπάται.

Όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προστατεύουμε το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο που ρίχνουμε χυμό λεμονιού, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, πάνω από τα φρούτα, τα εμποδίζει να μαυρίσουν.

Ελεύθερες Ρίζες

Από αυτές τις ελεύθερες ρίζες προστατεύετε το σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που «χεραίνουν». Είτε τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο είτε έχουν ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο. Γίνονται οδοκαθαριστές αναζητώντας οποιοδήποτε άλλο μόριο μπορούν να «κλέψουν». Ψάχνουν να εξουδετερωθούν.

Αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση. Καθώς μια ελεύθερη ρίζα προσκολλάται σε ένα υγιές κύτταρο, αυτό το κύτταρο μετατρέπεται σε ελεύθερη ρίζα και αρχίζει να καθαρίζει τον εαυτό του.

Εάν αυτή η διαδικασία πάει ανεξέλεγκτη, τότε αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ασθένειες. Απλώς για να αναφέρουμε μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες “ελεύθερων ριζών” — απώλεια μνήμης, γήρανση, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμη και καρκίνος.

Εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών-

Ο στόχος για το σώμα μας τότε θα πρέπει να είναι η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, και αυτό κάνουν τα αντιοξειδωτικά.

Το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας ένα από τα άτομα άνθρακα τους, με τους ισχυρούς δεσμούς του. Καθώς κάθονται εκεί όταν έρχεται μια ελεύθερη ρίζα, μπορούν να προσκολληθούν στην ελεύθερη ρίζα. Στη συνέχεια μπορούν να μεταφέρουν την ελεύθερη ρίζα μαζί τους έξω από το σώμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια συνεχή παροχή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών από το σώμα μας.

Η σοκολάτα, για μένα προσωπικά, είναι ο πιο νόστιμος τρόπος για να κρατήσετε υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες.

Τύποι

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σοκολάτας. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες και χρήσεις.

Κακάο εναντίον κακάο

Το κακάο είναι ο βιομηχανικός όρος που χρησιμοποιείται για το δέντρο και τα φρούτα. Μόλις ανοίξει ο λοβός αρχίζει η διαδικασία ζύμωσης και το όνομα αλλάζει σε κακάο, όπως βούτυρο κακάο

κόκκος κακάο κλπ.

λοβοί κακάο – Αυτό είναι το φρούτο σε σχήμα ποδοσφαίρου που παράγει το κακαόδεντρο. Έχει μήκος περίπου 5-12 ίντσες και πλάτος 3-5 ίντσες. Μέσα σε κάθε έναν από αυτούς τους λοβούς θα βρείτε περίπου 30-40 σπόρους. Χρειάζονται περίπου 20 σπόροι για να φτιάξετε ένα κιλό κακάο.

Σπόροι κακάο – Ο καρπός του κακαόδεντρου, που βρίσκεται μέσα στους λοβούς του κακάο.

μύτες- Μόλις αφαιρεθούν οι κόκκοι κακάο αφήνονται να ζυμωθούν. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της βαθιάς γεύσης και αρώματος και επίσης βοηθά στη μείωση της πικρίας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, τα φασόλια απλώνονται για να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσει το εξωτερικό περίβλημα του φασολιού αφαιρείται. Χρησιμοποιούν ένα εργαλείο σύνθλιψης για να το κάνουν αυτό, το οποίο πολλές φορές συνθλίβει τους σπόρους σε αυτό που ονομάζουν “μύτη”. Οι μύτες δεν είναι τίποτα άλλο από θρυμματισμένα κομμάτια κόκκων κακάο.

Ένα από τα πιο εύκολα και υγιεινά πράγματα που λατρεύω να κάνω είναι να προσθέτω μύτη σε smoothies, σε φρέσκα φρούτα, σε πουτίγκες ή πασπαλισμένα πάνω από ένα σουφλέ. Αυτό απλώς προσθέτει στην ήδη πλούσια βαθιά γεύση σοκολάτας και αυξάνει τη θρεπτική αξία οποιουδήποτε τροφίμου.

Μαγείρεμα

Τα δύο πράγματα που θα καταστρέψουν τη σοκολάτα είναι η υγρασία και η υπερβολική ζέστη. Εφόσον έχετε αυτές τις βασικές γνώσεις, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να τις χρησιμοποιήσετε.

Θα κοκκίσει και θα πήξει με υπερβολική θερμότητα, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων. Με την υγρασία, ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα θα αυξήσει το ιξώδες του, καθιστώντας το απαράδεκτο για εμβάπτιση.

Φυλάσσετε πάντα σε άοσμο, σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Τήξη

Λιώσιμο στο σπίτι

Ένας διπλός λέβητας είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να λιώσετε τη σοκολάτα. Μην αφήνετε ατμό να ανεβαίνει από το κάτω μέρος του λέβητα, καθώς αυτό μπορεί να τον καταστρέψει.

Αν καταστεί αδύνατο, προσθέστε ½ Τ λάδι και ενώ ανακατεύετε ζωηρά λιώστε ξανά.

Επαγγελματικές επιλογές τήξης

Ηλεκτρικό τηγάνι- Αν και αυτή δεν είναι μια “επαγγελματική” μέθοδος, εάν είστε ο “περιστασιακός” σοκολατοποιός, αυτή είναι μια λιγότερο δαπανηρή μέθοδος. Ένα ηλεκτρικό τηγάνι θα διατηρήσει τη σοκολάτα σας στην τέλεια θερμοκρασία όσο εργάζεστε μαζί της.

Επαγγελματική μηχανή σκλήρυνσης- Εάν επιθυμείτε να εργαστείτε όπως οι επαγγελματίες, τότε αυτό που χρειάζεστε είναι μια επαγγελματική μηχανή σκλήρυνσης. Σας προτείνω να βγει από τη Sephra, τον ηγέτη στα σιντριβάνια με φοντύ.

Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής

Για να μάθετε να φτιάχνετε σοκολάτες, το καλύτερο στοίχημά σας είναι ένα εργαστήριο παρασκευής ζαχαρωτών.

Θα σας διδάξουν όλα τα κόλπα και τις τεχνικές τους, ενώ θα σας δείξουν τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά.

Τα εργαστήρια είναι πολύ διασκεδαστικά. Μαθαίνεις καθώς καλύπτεσαι με σοκολάτα. Αυτό μου ακούγεται αρκετά παραδεισένιο.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τα εργαστήρια είναι η ευκαιρία σας να πηδήξετε και με τα δύο χέρια. Σε ένα καλό εργαστήριο θα κόβετε, θα λιώνετε και θα βυθίζετε τον δρόμο σας προς την καθαρή σοκολατένια απόλαυση.

Πολλά μέρη δεν προσφέρουν αυτά τα εργαστήρια, γι’ αυτό επισκεφτείτε μας στη διεύθυνση http://www.chocoliciouscooking.com και παρακολουθήστε τα βίντεό μας σχετικά με τα πάντα, από κουλουράκια με σοκολάτα μέχρι μπισκότα φάντασμα του Halloween. Το μεγάλο μέρος της παρακολούθησης της Jeannie στο http://www.chocoliciousCooking.com είναι ότι μπορείτε να γλείφετε το κουτάλι και τα δάχτυλά σας!

Εργαλεία Εμπορίου –

Τα εργαλεία που αναφέρονται παρακάτω είναι αυτά που έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Είναι εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε εβδομαδιαία αν όχι καθημερινή βάση.

Cocoa Latte- Αυτό το μηχάνημα είναι απαραίτητο για εκείνα τα κρύα πρωινά του χειμώνα. Το ενεργοποιώ το πρώτο πράγμα το πρωί καθώς ετοιμάζομαι για δουλειά και είναι τελειότητα. Αυτό που αγαπώ στο Cocoa Latte είναι ότι διατηρεί τα ποτά στην τέλεια θερμοκρασία.

Αυτό το μηχάνημα της Back to Basics φέρνει την εμπειρία του καφέ ακριβώς στο σπίτι σας. Χτυπά, αναμιγνύει και θερμαίνει αυτόματα το στιγμιαίο κακάο σας σε αφρώδη ποτά σε στυλ καφέ.

Vita Mix Blender- Το Vita Mix είναι διαβόητο για την υγεία και είναι το αγαπημένο μου εργαλείο.

Με αυτό το μπλέντερ έχω φτιάξει ωμές σάλτσες, σούπες, σάλτσες και επιδόρπια. Η ταχύτητα των λεπίδων το κάνει έτσι, παρόλο που μπορεί να σερβίρετε μια ωμή σούπα τορτίγιας, θα είναι ζεστή, νόστιμη και απόλυτα θρεπτική!

Συντριβάνια Sephra Fondue- Η Sephra έχει τελειοποιήσει το οικιακό και βιομηχανικό σιντριβάνι σοκολάτας. Με την τεχνολογία τους που εκκρεμεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και την πλήρη εγγύηση, ήταν η φυσική μου επιλογή.

Έχω χρησιμοποιήσει πολλά άλλα σιντριβάνια και το σιντριβάνι Sephra είναι μακράν το πιο εύκολο στη συναρμολόγηση, την αποσυναρμολόγηση και τον καθαρισμό. Κάνει το να κάνεις ένα πάρτι σοκολάτας παιχνιδάκι!

Κατσαρόλα για Φοντί- Το Fondue έχει τις ρίζες του στις γαλλόφωνες περιοχές των Ελβετικών Άλπεων και υπάρχει εδώ και αιώνες.

Η αγαπημένη μου επιλογή για fondue pot είναι μια ηλεκτρική κατσαρόλα. Αυτές οι γλάστρες προσφέρονται για κάθε είδους fondue. Μπορείτε να βράσετε λάδι ή απλώς να διατηρήσετε ζεστό ένα fondue επιδόρπιο. Λατρεύω την ευελιξία που υπάρχει με αυτό το δοχείο.

Συνταγές

Ο καθένας έχει τις αγαπημένες του συνταγές. Δεν διαφέρουμε από κανέναν άλλον.

Είναι εύκολο να κάνετε οποιαδήποτε συνταγή σοκολάτας λίγο πιο υγιεινή προσθέτοντας μόνο σοκολάτα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ωμό βιολογικό κακάο καθώς και ωμές μύτες ως επικάλυψη.

Μας αρέσει να μαγειρεύουμε στο chocoliciousCooking και εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές:

Δώρα

Δεν υπάρχει τίποτα σαν να δίνεις σοκολάτα ως δώρο για να δείξεις σε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο πόσο πολύ τον αγαπάς. Κάθε είδος δώρου έχει τη δική του προσωπικότητα.

Χειροποίητες Σοκολάτες – Το “πολυτιμό δώρο” το ονομάζω αυτό γιατί το βούτηγμα στο χέρι γίνεται χαμένη τέχνη. Ξέρετε, λοιπόν, αν λαμβάνετε αυτό το είδος δώρου ότι σας αγαπούν αρκετά ώστε να σας προσφέρουν το καλύτερο

Καλάθι δώρου μαύρης σοκολάτας- Το «σκεπτικά αγαπητό» δώρο. Χρησιμοποιώ τον όρο στοχαστική γιατί αν είναι μαύρη σοκολάτα προφανώς νοιάζονται για την υγεία σου και όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο.

Βουτηγμένες φράουλες – Το «σέξι» δώρο. Δεν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι πολύ σέξι στις βαθυκόκκινες φράουλες και τη σοκολάτα;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα που θα με έκανε να απογοητεύσω περισσότερο από αυτό το σέξι δώρο.

Κουλουράκια- Το «διασκεδαστικό» δώρο. Αυτός ο συνδυασμός αλμυρής γλυκιάς καλοσύνης τα κάνει διασκεδαστικά στην παρασκευή και διασκεδαστικά στο φαγητό. Στη συνέχεια, αν θέλετε το διασκεδαστικό δώρο να γίνει ένα προσωπικό πάρτι, απλά κρύψτε λίγη καραμέλα μέσα.

Κόμμα

Ας το παραδεχτούμε όποτε υπάρχει σοκολάτα είναι πάρτι!

Και πραγματικά δεν υπάρχει όριο στις ιδέες διασκέδασης για πάρτι που θα μπορούσατε να επικεντρώσετε γύρω από τη σοκολάτα. Από ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων, ένα πάρτι για εφήβους, το πάρτι γευσιγνωσίας σοκολάτας ή ένα επίσημο πάρτι σοκολάτας — δεν υπάρχει πραγματικά κανένα όριο στη διασκέδαση που θα μπορούσε να έχει.

Ειδικά με μια γλάστρα ή σιντριβάνι για fondue, το πάρτι αποκτά άλλη αίσθηση. Νιώθω ότι κάνει ένα επίσημο πάρτι περισσότερο από ένα συναίσθημα τύπου «ψύξης νερού». Και δίνει περισσότερη κομψότητα σε ένα causal party.

Καθώς στέκονται τριγύρω βουτώντας φρούτα, ψωμιά και καραμέλες στην ατελείωτη ροή της σοκολάτας, όχι μόνο χορταίνετε σωματικά αλλά απολαμβάνετε την κοινωνική αλληλεπίδραση που προέρχεται φυσικά από την εμπειρία.

Η σοκολάτα δεν είναι προαιρετική, είναι ανάγκη!

Είναι υγιεινό

Όχι μόνο σε κάνει να νιώθεις καλά, σε κάνει και να χαμογελάς!

Το καλύτερο δώρο που μπορεί να λάβει κανείς ποτέ!

Όσο casual ή κομψή κι αν είναι η υπόθεση, ξαφνικά γίνεται πάρτι!

Για μέγιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να καταναλώνεται και να μοιράζεται καθημερινά!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *