Τι είναι η αφυδάτωση των τροφίμων;

Η συντήρηση των τροφίμων με ξήρανση υπήρχε όσο ο άνθρωπος κυνηγούσε και έπιανε το θήραμά του. Οι κυνηγοί άπλωναν κομμάτια κρέατος και άφηναν τον ήλιο και τον άνεμο να τα στεγνώσουν φυσικά για να έχουν τροφή για το μέλλον. Αυτή η διαδικασία θα στεγνώσει τα τρόφιμα, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την αποσύνθεση. Όλα χρειάζονται αέρα και νερό, και τα βακτήρια δεν διαφέρουν. Με την ξήρανση, τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν στα τρόφιμα. Επιπλέον, σχηματίζεται ένα σκληρό εξωτερικό για να βοηθήσει νέους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στην πηγή.

Η εξάτμιση είναι το κλειδί για την αφυδάτωση καθώς όλο το νερό αντλείται. Η απλή επιστημονική αρχή πίσω από το σκεπτικό είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθεί μια βιολογική δράση χωρίς νερό ή αέρα. Τα ένζυμα μπορούν να παρουσιαστούν με τη μορφή βακτηρίων, μύκητα ή φυσικών αυτολυτικών ενζύμων μέσα στο ίδιο το φαγητό, αλλά χωρίς πηγή τροφής, πεθαίνουν γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι άνθρωποι έχουν διατηρήσει την πρακτική της αφυδάτωσης των τροφίμων, αλλά έχουν προσθέσει πολλές μεθόδους για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Εκτός από το στέγνωμα στον ήλιο, υπάρχουν πλέον στεγνωτήρια κρεβατιού, στεγνωτήρια ραφιών, ξήρανση με ψεκασμό, ξήρανση με κατάψυξη και εμπορικές αφυγραντήρες τροφίμων. Ο οικιακός φούρνος σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως εργαλείο για την απομάκρυνση της υγρασίας από διάφορα τρόφιμα.

Κάθε πολιτισμός στον κόσμο χρησιμοποιεί την αφυδάτωση. Ο αποξηραμένος μπακαλιάρος ήταν μια μορφή πρωτεΐνης για πολλές γενιές στην Ευρώπη και οι ιδιοκτήτες φυτειών στις Δυτικές Ινδίες παρείχαν στους σκλάβους τους τα αποξηραμένα, παστά ψάρια. Το Jerky είναι γνωστό σήμερα, το οποίο παρασκευάζεται από βοδινό και κρέας ελαφιού. Το αποξηραμένο και παστό κρέας ταράνδου είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σάμης. Το αλμυρό νερό χρησιμοποιείται για το τουρσί του κρέατος για λίγες μέρες και στη συνέχεια τοποθετείται στον ήλιο όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Τα φρούτα είναι καλοί υποψήφιοι για ξήρανση, μετατρέποντας τα σταφύλια σε σταφίδες. Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά για αποθήκευση για χρήση στα γεύματα και είναι πολύ πιο γευστικά από τα κονσερβοποιημένα. Οι βολβοί λαχανικών, όπως το τσίλι και τα κρεμμύδια λειτουργούν επίσης καλά, αλλά τα περισσότερα λαχανικά, ωστόσο, δεν αποξηραίνονται λόγω της απομάκρυνσης των κρίσιμων βιταμινών.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος ξήρανσης σήμερα, με διαφορά, είναι η χρήση αφυδατωτή τροφίμων. Ένας αφυγραντήρας τροφίμων είναι απλός στη χρήση, στεγνώνει το περιεχόμενο ομοιόμορφα, γρήγορα και αφαιρεί τις εικασίες για το πόσο χρόνο και ποια θερμοκρασία συνιστάται. Παρέχει την πηγή θερμότητας αρκετά υψηλή ώστε να εγγυάται ότι οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν. ροή αέρα για την κυκλοφορία του ξηρού αέρα και παρέχει ακόμη και δίσκους για τη συγκράτηση των τροφίμων κατά το στέγνωμα. Η ευκολία στην προετοιμασία κάνει το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο και επίσης πιο οικονομικό. Η χρήση αποξηραμένων φρούτων σε συνταγές είναι θαυμάσια όταν τα φρέσκα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και τα παιδιά λατρεύουν τα αποξηραμένα φρούτα και τα ζυμαρικά για λιχουδιές. Χωρίς συντηρητικά τα αποξηραμένα τρόφιμα κάνουν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Η αφυδάτωση των τροφών είναι η τέλεια λύση για να μην χαλάσουν τα τρόφιμα και να απολαύσετε τη γεύση τις επόμενες μέρες ή μήνες. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις αποξηραμένα τρόφιμα με διάρκεια ζωής ενός έτους και είναι εύκολο και γρήγορο να τα πιάσεις ως ξεχωριστή απόλαυση σε εκδρομές σε κάμπινγκ, στην παραλία ή απλώς στην έξοδο από την πόρτα για την ημέρα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *