Τι είναι η σοκολάτα που την κάνει αφροδισιακό;

Από όσο γνωρίζουμε, ο πρώτος Ευρωπαίος που σερβίρεται με ζεστό ρόφημα σοκολάτας ήταν ο Ισπανός εξερευνητής, Ερνάντο Κορτέζ (1485 – 1547). Όταν πρωτοδοκίμασε αυτό το πικάντικο ποτό, βρισκόταν στην αυλή του αυτοκράτορα των Αζτέκων, Μοντεζούμα Β’. Αυτό το ρόφημα απείχε πολύ από την πανταχού παρούσα ζεστή σοκολάτα που έχουμε σήμερα. Φτιάχτηκε με αλεσμένους κόκκους κακάο, πιπεριές τσίλι, βανίλια, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Καθώς δεν υπήρχε ζαχαροκάλαμο εκείνη την εποχή στην Κεντρική Αμερική, μπορεί να είχε γλυκαθεί, (αν ήταν), με μέλι. Το ζαχαροκάλαμο εισήχθη στη νοτιοαμερικανική ήπειρο μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα.

Ο Montezuma φημολογείται ότι είχε μια καταπληκτική σεξουαλική όρεξη και πιστεύεται ότι οι Αζτέκοι πίστευαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στον κόκκο κακάο και στο ποτό. Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας έπινε πολλά κύπελλα ζεστής σοκολάτας, τροφοδοτώντας έτσι την πεποίθηση ότι ήταν αφροδισιακό. Τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της σοκολάτας και της ενισχυμένης σεξουαλικής απόδοσης είναι επομένως καθαρά ανέκδοτα.

Έτσι, από εκεί έχει τις ρίζες της η πεποίθηση ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακό. Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό;

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν δύο ουσίες στη σοκολάτα και στον κόκκο κακάο που μπορεί να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Το ένα είναι η τρυπτοφάνη, μια πρόδρομη ουσία της χημικής ουσίας σεροτονίνης που δίνει καλή αίσθηση. Η δεύτερη ουσία είναι η φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία είναι διεγερτικό παρόμοιο με την αμφεταμίνη. Η τελευταία ουσία, η φαινυλαιθυλαμίνη, απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται.

Αυτές οι ουσίες υπάρχουν στη σοκολάτα όλων των ειδών σε μικρές δόσεις, επομένως είναι πολύ απίθανο η σοκολάτα να έχει πραγματικά αφροδισιακές ιδιότητες. Η μαύρη σοκολάτα έχει οριακά περισσότερα από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή, προφανώς. Οι επιστήμονες ερεύνησαν τους ισχυρισμούς, αλλά δεν βρήκαν στοιχεία που να τους τεκμηριώνουν.

Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αρνούνταν ότι το να τρως σοκολάτα και να την αφήνεις να λιώσει στο στόμα σου, είναι μια πολύ ευχάριστη αίσθηση. Όταν αισθανόμαστε καλά, και είμαστε άνετα και άνετα, είμαστε πιθανώς ανοιχτοί στις δυνατότητες διέγερσης. Αν δεν είστε άνετοι και ζεστοί, πιθανότατα δεν έχετε διάθεση για κανενός είδους χαζομάρες. Σκεφτείτε όλες τις ταινίες που έχετε δει όταν ένα ζευγάρι ξαπλώνει μπροστά σε μια φωτιά σε ένα χαλί από δέρμα προβάτου και καταλήγει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Η σοκολάτα δεν είναι αφροδισιακό σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά καθώς μας κάνει να νιώθουμε καλά και χαλαροί, υπάρχουν κάποιες περιστασιακές ενδείξεις που υποδηλώνουν, έστω και εσφαλμένα, ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακό.

Ίσως θα έπρεπε όλοι να απολαύσουμε περισσότερη σοκολάτα και να δούμε τι θα συμβεί!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *