Χρήση καθαρισμού αζώτου στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Ένα απλό σύστημα καθαρισμού αζώτου μπορεί να ωφελήσει πολύ τους συσκευαστές στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών αφαιρώντας οξυγόνο από ένα δοχείο. Η αντικατάσταση του οξυγόνου με άζωτο – είτε λίγο πριν την εκτέλεση της πλήρωσης, είτε αμέσως μετά το γέμισμα είτε αμέσως πριν κλείσετε ένα δοχείο – μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος διατηρώντας παράλληλα τη γεύση, το χρώμα και την υφή του φαγητού ή του ποτού.

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το σύστημα καθαρισμού αζώτου, εξετάστε τη διαδικασία συσκευασίας και τις επιπτώσεις του οξυγόνου στα τρόφιμα και τα ποτά. Στις αυτόματες γραμμές συσκευασίας, τα μπουκάλια και/ή άλλα δοχεία θα φορτωθούν σε ένα σύστημα μεταφοράς ισχύος χρησιμοποιώντας έναν μεταφορέα λωρίδας, έναν περιστρεφόμενο δίσκο φόρτωσης, με χειρωνακτική εργασία ή με κάποιο άλλο τρόπο. Φυσικά, τα μπουκάλια που φορτώνονται στον μεταφορέα είναι άδεια και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών πιθανότατα θα ταξιδέψουν μέσω μιας μηχανής έκπλυσης ή άλλου μηχανήματος καθαρισμού δοχείων για να αφαιρέσουν τη σκόνη και τα υπολείμματα πριν συνεχίσουν στη γραμμή συσκευασίας.

Ενώ ο εξοπλισμός καθαρισμού δοχείων βοηθά στη διατήρηση της υγιεινής της διαδικασίας συσκευασίας και αφαιρεί τη συσσώρευση σκόνης και υπολειμμάτων, δεν έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με τη χρήση ενός συστήματος καθαρισμού αζώτου. Ενώ ο εξοπλισμός καθαρισμού δοχείων βοηθά στη διατήρηση του προϊόντος από εξωτερικούς ρύπους, ο καθαρισμός με άζωτο δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που βοηθά στην παράταση της ωφέλιμης ζωής ενός προϊόντος.

Αφού ξεπλυθούν ή καθαριστούν με άλλο τρόπο, τα δοχεία θα μετακινηθούν κανονικά στη μηχανή πλήρωσης. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να ρυθμιστεί ένας καθαρισμός αζώτου για την έγχυση αζώτου σε ένα δοχείο προτού το δοχείο γεμίσει με προϊόν. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τη χρήση καθαρισμού αζώτου πριν από την πλήρωση δεν είναι συνήθως η συντήρηση που αναφέρεται παραπάνω. Αντίθετα, η προσθήκη αζώτου σε ένα άδειο δοχείο μπορεί να ενισχύσει το δοχείο, καθιστώντας το πιο άκαμπτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ορισμένα πλαστικά μπουκάλια (όπως ορισμένα μπουκάλια νερού, για παράδειγμα) που είναι πραγματικά κατασκευασμένα για να είναι ένα μάλλον αδύναμο μπουκάλι, μερικές φορές απλώς για εξοικονόμηση κόστους.

Τις περισσότερες φορές, ένα σύστημα καθαρισμού αζώτου θα βρεθεί μεταξύ της μηχανής πλήρωσης και του εξοπλισμού κάλυψης σε μια γραμμή συσκευασίας. Μόλις γεμίσει το δοχείο με ένα προϊόν φαγητού ή ποτού, θα παραμείνει λίγος χώρος – ο κενός χώρος μεταξύ του προϊόντος και του επάνω μέρους του μπουκαλιού. Αυτό το headspace, όταν δεν διέρχεται από ένα σύστημα καθαρισμού αζώτου, μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στα τρόφιμα και τα ποτά.

Σε ένα κανονικό περιβάλλον, το headspace θα γεμίσει με λίγο οξυγόνο. Η μακροχρόνια επαφή με το οξυγόνο μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των προϊόντων διατροφής. Όταν βρίσκεται σε κλειστό δοχείο, η οξείδωση μπορεί να καταστρέψει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς και να βοηθήσει στη δημιουργία ατμόσφαιρας για την αναπαραγωγή ορισμένων βακτηρίων και άλλων ρύπων που οδηγούν σε αλλοίωση. Η χρήση του συστήματος εκκένωσης αζώτου αφαιρεί το οξυγόνο από το headspace, αντικαθιστώντας το με αέριο άζωτο για να εξουδετερωθούν οι αρνητικές πτυχές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Καθώς τα μπουκάλια ή τα δοχεία φεύγουν από τη μηχανή πλήρωσης ή καθώς εισέρχονται στη μηχανή κάλυψης, μια κεφαλή καθαρισμού θα εκτοξεύσει τον χώρο κεφαλής με αέριο άζωτο. Το άμεσο πώμα ή η άλλως σφράγιση των δοχείων ελαχιστοποιεί το οξυγόνο που δεσμεύεται στο headspace. Το αποτέλεσμα, λιγότερη οξείδωση και περιβάλλον λιγότερο πιθανό να καλλιεργήσει βακτήρια και άλλους ρύπους, που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατήρηση της κανονικής γεύσης, χρώματος και υφής του τροφίμου ή του ποτού.

Τα συστήματα καθαρισμού αζώτου μπορούν να κατασκευαστούν σε πολλά διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και μορφές. Οι μηχανές μονής κεφαλής μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε ένα σύστημα μεταφοράς για να καθαρίσουν κάθε φιάλη καθώς περνά κάτω από τη μηχανή καθαρισμού. Άλλα μηχανήματα καθαρισμού αζώτου μπορούν να κατασκευαστούν με πολλαπλές κεφαλές σε ένα μόνο πλαίσιο, επιτρέποντας στο μηχάνημα να τυλίγεται σε μια υπάρχουσα γραμμή συσκευασίας. Σε γενικές γραμμές, κάθε σύστημα καθαρισμού αζώτου θα κατασκευαστεί με βάση το έργο για το οποίο έχει κατασκευαστεί, με τις απαιτήσεις παραγωγής και τον υπάρχοντα εξοπλισμό να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *