4 Μέθοδοι Συντήρησης Τροφίμων Κοινές στην Αφρικανική Κουζίνα

Για εκατοντάδες χρόνια, τα τρόφιμα στην αφρικανική ήπειρο συντηρούνται χωρίς το πλεονέκτημα της ψύξης. Πως? Αυτό το άρθρο περιγράφει τέσσερις μεθόδους συντήρησης τροφίμων που είναι κοινές στην Αφρική.

1. Στέγνωμα στον ήλιο

Για πολλούς Αφρικανούς, ο ήλιος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συντήρηση των τροφίμων. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, στον ήλιο απλώνονται στον ήλιο σπόροι όπως το κεχρί, ο καλαμπόκι, το σόργο, το πράσινο γραμμάριο και το σιτάρι, καθώς και όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια. Εάν στεγνώσουν τελείως από την υγρασία, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό – μερικές φορές χρόνια – εάν φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος και προστατεύονται από παράσιτα.

Τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν έναν σιτοβολώνα χτισμένο πάνω από το έδαφος, όπου αποθηκεύονταν τα τρόφιμα. Εκτός από το στέγνωμα, ήταν επίσης συνηθισμένο να εφαρμόζεται τέφρα ξύλου σε όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια για να αποθαρρύνεται η προσβολή από έντομα. Η στάχτη θα μπορούσε εύκολα να ξεπλυθεί πριν μαγειρευτούν τα όσπρια.

Διάφορα είδη λαχανικών, κονδύλων και ψαριών μπορούν επίσης να διατηρηθούν με επιτυχία με αυτόν τον τρόπο. Κόνδυλοι όπως η μανιόκα ή η γλυκοπατάτα μπορεί να χρειαστεί να τεμαχιστούν σε λεπτά κομμάτια για να διευκολυνθεί το στέγνωμα.

2. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια άλλη σημαντική μέθοδος συντήρησης των τροφίμων. Παλαιότερα, μετά το κυνήγι, οι κυνηγοί κάπνιζαν μεγάλες ποσότητες του κρέατος για ευκολότερη μεταφορά στο σπίτι, αλλά και για να το συντηρήσουν. Ήταν σύνηθες να καπνίζουν κρέας θηραμάτων, ενώ τα οικόσιτα ζώα καταναλώνονταν συχνά φρέσκα μετά τη σφαγή.

Το κάπνισμα ψαριών εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος συντήρησης ψαριών, που χρησιμοποιείται σε όλη την ήπειρο.

3. Αλάτισμα

Το αλάτι χρησιμοποιήθηκε συχνά στα τρόφιμα για τη συντήρησή τους, σε συνδυασμό με το στέγνωμα στον ήλιο και το κάπνισμα. Πολλοί ψαράδες αλατίζουν γενναιόδωρα τα ψάρια πριν τα στεγνώσουν στον ήλιο ή τα καπνίσουν, για να βελτιώσουν περαιτέρω τις πιθανότητες να μην αποσυντεθεί. Το αλάτισμα εφαρμόστηκε επίσης σε ορισμένα λαχανικά κατά τη διαδικασία ξήρανσης στον ήλιο.

4. Χρήση λίπους

Μερικές κοινότητες χρησιμοποιούσαν λίπος για να συντηρήσουν τα τρόφιμα. Αυτές ήταν κυρίως κοινότητες που βοσκούσαν ζώα, όπως νομαδικές κοινότητες. Για παράδειγμα, μεταξύ των Σομαλών, όταν έσφαζε μια καμήλα, μέρος του κρέατος μαγειρεύτηκε σε γενναιόδωρες ποσότητες λίπους και αλατιού. Στη συνέχεια αποθηκεύτηκε για μελλοντική χρήση. Το κρέας παρέμεινε κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω των μεγάλων ποσοτήτων λίπους στο οποίο μαγειρεύονταν και αποθηκεύονταν και του αλατιού.

Πολλά μέρη της Αφρικής εξακολουθούν να μην έχουν την απαραίτητη ηλεκτρική υποδομή που είναι απαραίτητη για συνεχή ψύξη. Οι παραδοσιακές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων συνεχίζουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των τροφίμων βρώσιμων για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτές οι μέθοδοι, όπως το στέγνωμα στον ήλιο, το κάπνισμα, το αλάτισμα και η χρήση λίπους, όχι μόνο έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου – είναι επίσης φθηνές και βιώσιμες χωρίς να απαιτούν υπερβολική ενέργεια.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *