5 κορυφαίες συμβουλές για να ταιριάξετε φαγητό με κρασί

Το ταίριασμα ενός κρασιού με ένα συγκεκριμένο φαγητό είναι μια αρκετά δεξιότητα, αλλά μόλις αναπτυχθεί ο ουρανίσκος σας – το μόνο που χρειάζεται είναι εξάσκηση – το έργο θα γίνει πιο εύκολο. Οι συμβουλές για ταίριασμα φαγητού από τους ειδικούς είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε και να πάρετε μια αίσθηση της ορολογίας της οινογευσίας. Μια ακριβής περιγραφή ενός κρασιού θα κάνει πολύ πιο εύκολο να το συνδυάσετε με ένα φαγητό.

 1. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το κρασί με την κυρίαρχη γεύση του πιάτου για να βρείτε μια καλή ισορροπία μεταξύ των δύο. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που ταιριάζουν:
  • Τρόφιμα με φυσικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξύ, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και τυριών, ταιριάζουν συχνά με νεότερα κρασιά που έχουν υψηλότερη οξύτητα όπως Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio ή Zinfandel. Αυτά τα κρασιά θα συμπληρώσουν επίσης τρόφιμα όπως ψάρι, κοτόπουλο ή σαλάτες που συχνά αρωματίζονται με λεμόνι ή ξύδι.
  • Ιδιαίτερα καρυκευμένα πιάτα αρωματισμένα με αλάτι ή μπαχαρικά συνδυάζονται καλά με χαμηλότερο αλκοόλ, φρουτώδη κρασιά όπως Pinot Grigio, Riesling, Gewürztraminer, ξηρό ροζέ ή Pinot Noir αντί για οτιδήποτε πολύ τανικό.
  • Τα ντελικάτα μαγειρεμένα και αρωματισμένα τρόφιμα, όπως πιάτα στον ατμό, καπνιστά ή ποσέ, θα απαιτήσουν ένα λεπτό ταίρι. Και πάλι, δοκιμάστε τα Pinot Grigio, Riesling, Pinot Noir, Zinfandel ή Gewürztraminer.
  • Τα πλούσια, πιο χορταστικά πιάτα απαιτούν κρασιά με πιο πλούσιο σώμα όπως Merlot, Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon, Zinfandel ή Chardonnay.
  • Τα πιο γλυκά αλμυρά πιάτα, όπως το ψητό ζαμπόν με μέλι ή το χοιρινό με σιροπιαστό γλάσο, θα ταιριάζουν σε ένα μέτριο γλυκό ή σε ξηρό στυλ κρασιού όπως το Riesling ή το Chenin Blanc.
  • Τα επιδόρπια και οι πουτίγκες θα ταιριάζουν με επιτυχία μόνο με καλά στρογγυλεμένα γλυκά ή επιδόρπια κρασιά. Το κρασί πρέπει να έχει πιο γλυκιά γεύση από το πιάτο που ελπίζει να συμπληρώσει. Το σερβίρισμα οτιδήποτε άλλο αφήνει το κρασί σε κίνδυνο να έχει όξινη γεύση, δοκιμάστε Μοσχάτο, Vespaiola, Frontignac ή Port.
 2. Πειραματιστείτε με ζεύγη φαγητού και κρασιού.
  • Τα αντίθετα προσελκύονται συχνά, οπότε μπορείτε να επιλέξετε γλυκά κρασιά για να συμπληρώσετε αλμυρά τυριά και πικάντικα ασιατικά φαγητά.
  • Γνωρίστε τη γεωγραφία σας και μπορείτε να ταιριάξετε φαγητό και κρασί με βάση τον τόπο προέλευσης, καθώς τα τοπικά ζευγάρια – έχοντας αναπτυχθεί φυσικά μαζί – είναι συχνά κατάλληλα.
  • Σπουδαίος! Όταν πίνετε πολύ καλό κρασί, θυμηθείτε να το σερβίρετε μόνο δίπλα σε ουδέτερα πιάτα που είναι ελαφρώς καρυκευμένα. Δεν θέλετε να υπερνικήσετε τη λιχουδιά του κρασιού.

 3. Αν διαπιστώσετε ότι το φαγητό και το κρασί σας δεν ταιριάζει απόλυτα, προσαρμόστε τη γεύση του γεύματός σας. Με προσεκτική χρήση του σωστού καρυκεύματος ή μεθόδου μαγειρέματος, ένα ακατάλληλο πιάτο μπορεί να τροποποιηθεί με πονηριά ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο κρασί, εάν το αισθάνεστε πολύ ξηρό ή πολύ πικρό.
  • Ο χυμός λεμονιού ή το ξύδι θα οξύνουν τη γεύση ενός πιάτου και θα το κάνουν πιο συμβατό με ένα όξινο κρασί. Το κρασί με τη σειρά του θα έχει πιο πλούσια γεύση και πιο απαλή.
  • Το αλάτι θα καταστείλει την ανεπιθύμητη πικρία στο κρασί. Θα κάνει επίσης τα γλυκά κρασιά πιο γλυκά.
  • Φρέσκο ​​πιπέρι – αλέστε πάνω από μια σπάνια μπριζόλα για να προσθέσετε υφή και ζουμερό και να κάνετε ένα κρασί με έντονη τανική γεύση λιγότερο τανικό.
  • Το κρέας που μαγειρεύεται σπάνια θα προσθέσει υφή και χυμούς στο γεύμα και συχνά μπορεί να αντισταθμίσει ένα μέτριο κρασί.
  • Η γλυκύτητα σε ένα πιάτο θα αυξήσει την επίγνωση της πικρίας στο κρασί, κάνοντάς το να φαίνεται πιο δυνατό και πιο στεγνό.
 4. Χρησιμοποιήστε ένα «πιρούνι» για το μαγείρεμα! Το κρασί μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για μαρινάδες και σάλτσες, αλλά αν αποφασίσετε να προσθέσετε κρασί στην προετοιμασία του φαγητού, βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας – μην κόβετε τις γωνίες μόνο και μόνο επειδή μαγειρεύετε με αυτό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποικιλία κρασιού που θα σερβίρετε με το πιάτο, και αν είναι δυνατόν το ίδιο κρασί.
 5. Για επίσημα δείπνα, ακολουθήστε την εθιμοτυπία και σερβίρετε:
  • Πιο ελαφριά κρασιά πριν κρασιά με πιο γεμάτο σώμα.
  • Πιο ξηρά κρασιά πριν από τα γλυκά (εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερα γλυκιά πρώιμη πορεία).
  • Κρασιά χαμηλότερης αλκοόλης πριν από κρασιά υψηλότερης αλκοόλης.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *