Food and Fidelity – Food Imagery in the Comedy of Errors

Η εικόνα είναι ένας ισχυρός άξονας στη φαρέτρα οποιουδήποτε συγγραφέα, και δεν υπήρχε καλύτερο πλάνο σε όλο τον κόσμο της λογοτεχνίας από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Χρησιμοποίησε διάφορους τύπους εικόνων για να επικοινωνήσει πέρα ​​από το επιφανειακό επίπεδο του κειμένου. Βοήθησε τον αναγνώστη να οραματιστεί και να συμπάσχει με σταγόνες νερού, με μεγάλα πουλιά του ουρανού και με κάτι τόσο καθημερινό και συνηθισμένο όπως το φαγητό. Στην Κωμωδία των σφαλμάτων, ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε εικόνες τροφίμων για να συμβολίσει τη σωματική στοργή μεταξύ του συζύγου και της συζύγου.

Το πρώτο παράδειγμα αυτής της εικόνας εμφανίζεται στην Πράξη Πρώτη Σκηνή Δεύτερη καθώς ο Δρόμιος της Εφέσου συναντά για πρώτη φορά τον Αντίφολο των Συρακουσών. Ο Αντίφολος, καθυστερώντας για το δείπνο, επιπλήττεται από τον Δρόμιο που λέει, «Είναι τόσο ζεστή γιατί το κρέας είναι κρύο·/ Το κρέας είναι κρύο γιατί δεν έρχεσαι σπίτι·/ Δεν έρχεσαι σπίτι γιατί δεν έχεις στομάχι·/ Έχεις χωρίς στομάχι, αφού έσπασες τη νηστεία σου». (46-50). Αυτές οι λίγες γραμμές πληροφορούν τον προσεκτικό αναγνώστη για την κατάσταση του γάμου του Αντιφόλου και της Αντριάνας. Η Αντριάνα είναι τρελή γιατί πιστεύει ότι ο άντρας της είναι άπιστος. Αυτό είναι ένα παράδειγμα εικόνων που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Συχνά τα φαγητά που έχουν πολύ ευχάριστη γεύση όταν σερβίρονται ζεστά, δεν έχουν καμία γεύση όταν αφεθούν να κρυώσουν. Με τον ίδιο τρόπο, η σωματική αγάπη, η εμπιστοσύνη και η στοργή μεταξύ του ζευγαριού έχει κρυώσει σε ένα σημείο εξαφάνισης. Επιπλέον, η Adriana είναι «καυτή» ή θυμωμένη που συνέβη αυτό. Το δώρο του γεύματος (ή του σώματός της) δεν το καταναλώνει ούτε το απολαμβάνει ο σύζυγός της. Τον περιμένει πιστά, αλλά δεν έρχεται σπίτι. Αυτό το απόσπασμα υπονοεί επίσης ότι ο Αντίφολος είναι μοιχός δηλώνοντας ότι άργησε για το δείπνο επειδή «έσπασε τη νηστεία» του. Δηλαδή, τρέφει τις σεξουαλικές του ορέξεις στο τραπέζι ενός άλλου.

Αργότερα στην ίδια σκηνή ο Δρόμιος λέει: «Η γυναίκα του Λατρείου σου, η ερωμένη μου στο Φοίνικα,/ Αυτή που νηστεύει μέχρι να έρθεις σπίτι για φαγητό/ Και προσεύχεται να σε δειπνήσεις στο σπίτι». (90-93) Εδώ, ο Σαίξπηρ διαβεβαιώνει τον αναγνώστη ότι η Αντριάνα ήταν πιστή και δεν έχει μοιραστεί το κρεβάτι (ή το τραπέζι) της με άλλον. Περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή του συζύγου της και προσεύχεται επειγόντως για την πιστότητά του. Νηστεύει γι’ αυτόν! Φεύγει χωρίς ενώ περιμένει την επιστροφή του! Είναι το γεύμα της, η μόνη πηγή τροφής για τη σεξουαλική της ζωή.

Στην αρχή της Πράξης 2, κάποιος διαβάζει περισσότερες από αυτές τις εικόνες. Η Αντριάνα ανησυχεί γιατί ο σύζυγός της είναι ακόμα απών, και η αδερφή της προσπαθεί να την ηρεμήσει λέγοντας: «Ίσως κάποιος έμπορος τον κάλεσε,/ Και από το μάρκετ έχει πάει κάπου για φαγητό.» (4-5). Έπειτα, οι αδερφές πηγαίνουν πέρα ​​δώθε λέγοντας, “Γιατί να είναι η ελευθερία τους μεγαλύτερη από τη δική μας;/ Επειδή η δουλειά τους είναι ακόμα έξω από την πόρτα./ Κοίτα, όταν τον υπηρετώ έτσι, το αρρωσταίνει.” (10-12). Και πάλι, στο κείμενο εμφανίζεται η ιδέα ότι ο Αντίφολος διαπράττει μοιχεία. Η λέξη «ψέματα» σε αυτές τις γραμμές έχει ισχυρό νόημα για τον αναγνώστη. Η σεξουαλική ιδέα ότι του έθεσαν, ή η ιδέα ότι είναι ψεύτης εμφανίζονται και τα δύο σε αυτήν την πρόταση και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη στενοχωρημένη σύζυγο. Κλείνει επιβεβαιώνοντας τον φόβο της ότι όταν τον «εξυπηρετεί» (σωματικά) δεν είναι ευχαριστημένος ή «το αρρωσταίνει».

Σε αυτό το έργο, ο Σαίξπηρ τόνισε πραγματικά την ιδέα ότι όταν ο ένας σύζυγος τρώει τον άλλον σεξουαλικά, μπορεί να παρομοιαστεί με την κατανάλωση ενός γεύματος. Το φαγητό τρέφει και συντηρεί τη ζωή, όπως η σωματική αγάπη τρέφει και συντηρεί το γάμο. Ένα γεύμα, ακριβώς όπως μια σεξουαλική αλληλεπίδραση, έχει τη δύναμη να είναι πολύ οικείο. Κάποιος δοκιμάζει κάθε μπουκιά στο πιάτο του και κερδίζει σωματική, συναισθηματική και ψυχική απόλαυση και διατροφή από το γεύμα. Ομοίως, όταν κάποιος συμμετέχει στη σωματική οικειότητα του συζύγου του, απολαμβάνει παρόμοια (αν και πιο ισχυρή) εκπλήρωση. Αυτές οι παρομοιώσεις προκαλούν ένα βαθύτερο επίπεδο σκέψης και μια έντονη εκτίμηση για τον κύριο συγγραφέα που ήταν ο Σαίξπηρ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *