Tex Mex Food Surprises

Η εξέλιξη της βορειομεξικανικής κουζίνας στο Τέξας είναι το κοκτέιλ του Τέξας και του μεξικάνικου στυλ που γέννησε το φαγητό Tex Mex, το οποίο είναι μια ιδιαίτερα πικάντικη και ζωηρή κουζίνα. Η ιστορία επισημαίνει ότι το φαγητό Tex Mex χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940, όταν οι ισπανικές και μεξικανικές συνταγές συνδυάστηκαν με αγγλόφωνο φαγητό. Σήμερα είναι ένα φαινόμενο του 20ου αιώνα για τους Αμερικανούς. Το πρώτο εστιατόριο Tex Mex εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική περιοχή, η οποία είχε πυκνό Μεξικανικό πληθυσμό. Το γκουρμέ Tex Mex ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και απήλαυσε τη νέα γενιά. Η Νταϊάνα Κένεντι έφερε αυτό το κοινό φαγητό σε ένα μοντέρνο φαγητό στο βιβλίο της Κουζίνες του Μεξικού το 1972. Ο Robb Walsh έχει επίσης σχολιάσει στο The Tex Mex Cookbook.

Κουζίνα Tex Mex

Κύριο χαρακτηριστικό του φαγητού Tex Mex είναι η έντονη χρήση κρέατος, ιδιαίτερα του βοείου κρέατος, των φασολιών και των μπαχαρικών. Μερικές εφευρέσεις είναι τα nachos, τα crispy tacos, τα crispy chalupas, το chilli con queso, το chilli con carne, το chilly gravy και το fajitas. Το σερβίρισμα τσιπς τορτίγιας, καυτερής σάλτσας ή σάλσας είναι ένα ορεκτικό σε αυθεντικό στυλ Tex Mex. Μαζί με αυτά τα μεξικάνικα πιάτα, μερικές σπεσιαλιτέ του Τέξας, όπως παϊδάκια και τσίλι, σερβίρονται στα εστιατόρια του Τέξας.

Τι είναι το Tex Mex;

Μπορεί να περιγραφεί ως γηγενές ξένο φαγητό, «ιθαγενές» γιατί δεν υπάρχει αλλού. Για να γίνει διάκριση μεταξύ του Tex Mex και του μεξικανικού φαγητού, μπορούμε μόνο να πούμε ότι το μεξικάνικο φαγητό έχει μεγαλύτερη ποικιλία και είναι τοπικό, αλλά ολόκληρες οι ΗΠΑ ακολουθούν αυτήν τη μορφή και το στυλ του φαγητού Tex Mex, μια συγχώνευση του αγροτικού φαγητού του Βόρειου Μεξικού με το Τέξας και το φαγητό καουμπόη.

Τα παλιά χρόνια, οι Τεξανοί πήγαιναν σε μεξικάνικα εστιατόρια και έτρωγαν όπου σέρβιρε το ανάμεικτο πιάτο. Το αμερικανοποιημένο μεξικάνικο φαγητό έγινε γνωστό ως Tex Mex, το οποίο στάθηκε ως προσβολή για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων του Μεξικού από το Τέξας. Η προσβολή εκτόξευσε το success story. Ξυπνούσε εικόνες από καντίνες, καουμπόηδες και Άγρια Δύση. Δεκάδες εστιατόρια Tex Mex ξεπήδησαν στο Παρίσι, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Μπανγκόκ, το Buenos Aries και το Άμπου Ντάμπι. Τα πατατάκια τορτίγιας, οι μαργαρίτες και το τσίλι con carne είναι παγκοσμίως γνωστά.

Το Tex Mex είναι ένας συνδυασμός αμερικανικής ινδιάνικης και ισπανικής κουζίνας και πολιτιστικών διαφορών της Μεξικανικής Αμερικής στο Νότιο και Δυτικό Τέξας. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ευρέως στην αμερικανική ινδική κουζίνα με τη μορφή τορτίγιας καλαμποκιού, που συνήθως αγοράζονται από τα καταστήματα αυτές τις μέρες. Πολλοί φτιάχνουν τορτίγιες από αλεύρι, που μαγειρεύονται πιο εύκολα. Είναι η βάση πολλών δημοφιλών πιάτων – enchiladas, tacos, chilaquiles, chalupas, quesadillas, tostadas, botanas και πολλά άλλα. Παραδόξως. Τα περισσότερα πιάτα και εξοπλισμός του Τέξας – Μεξικάνικα πιάτα και εξοπλισμός αποκτούν ονόματα από τη γλώσσα των Αζτέκων.

Ένα άλλο βασικό προϊόν που καταναλώνεται καθημερινά είναι τα frijoles ή τα φασόλια διαφόρων ειδών – φασόλια, φασόλια tepary, μαύρα φασόλια, φασόλια pinto κ.λπ. Μπορούν να σερβιριστούν σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα όπως «frijoles con chorizo» και «frijoles con quielites» για να αναφέρουμε μερικά.

Πολλά πιάτα παρασκευάζονται από κρέατα. Τα παραδοσιακά είναι από χοιρινό κρέας που ονομάζονται «χιχαρρόνες». Η προετοιμασία από κατσίκες είναι γνωστή ως «cabrito» και «machitos», ενώ τα πιάτα που παρασκευάζονται από βοοειδή περιλαμβάνουν fajitas. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο του δυτικού Τέξας είναι η «morcilla» φτιαγμένη από αίμα χοίρου. Διάφορες σούπες και πιάτα με τουρσί είναι κοινά.

Αν και το παραδοσιακό φαγητό αποκαλύπτει ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των Μεξικανών Αμερικανών στο Δυτικό και το Νότιο Τέξας, έδειξαν επίσης πολιτισμική διαφορά. Τα Fajitas είναι κοινή λαϊκή κουζίνα στο Νότιο Τέξας αλλά όχι στο Δυτικό Τέξας. Στους Μεξικανούς στο Νότιο Τέξας αρέσει το «tripitas», αν και δεν είναι δημοφιλές στο Δυτικό Τέξας. Το Morcilla είναι κοινό στο Δυτικό αλλά όχι στο Νότιο Τέξας.

Παρά αυτές τις διαφορές στα λαϊκά επίπεδα, το φαγητό Tex Mex είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *